朋友介紹, 入到黎土爪灣搵食, 美景街好多食店, 今次揀左望落十分企理的火煱專門店, 門口有一組大魚缸, 水質清澈!入到去坐底, 地方十分乾淨, 餐具整齊企理, 冷氣夠凍, 地方都算闊落, 坐得耐都OK! 望望個MENU, 都幾多野食!煱底我地揀左花甲蟹煱, 一大隻膏蟹及大花甲, 仲有粟米, 菇, 蕃茄等等花甲真係好大隻, 完全無沙, 十分鮮甜彈牙!!膏蟹好鮮味, 我1個人食左隻殼, 滿布蟹膏, 而且十分結實添!!另外叫左小食, 麻辣鴨舌同手拍青瓜.鴨舌係麻辣, 不會過份辣, 十分入味, 食完一陣先有麻辣感覺, 刺激~手拍青瓜就唔夠凍, 都有少少麻辣味.主菜黎啦!招牌肥牛拼盤 - 6種不同部份, 食出不同口感!肥牛真係好有牛味, 唔SO又好香油香. 牛胸爽好有口感, 十分爽脆, 和牛粒好香肉味亦十分鬆化, 一份唔夠喉!紫菜脆響鈴 - 新鮮廚房即炸, 黎到仲熱的, 勁脆, 算少油, 入面有一大片紫菜, 2種口感因為紫菜較硬.蝦滑釀鮮冬菇 - 大大舊蝦滑係鮮冬菇上, 蝦滑十分彈牙, 淡淡鮮蝦味, 好好咬, 加埋吸左湯底鮮味的鮮冬菇, 一軟一彈牙好特別!脆鯇腩 - 約1CM厚, 睇得出好新鮮
望望個MENU, 都幾多野食!
花甲真係好大隻, 完全無沙, 十分鮮甜彈牙!!
花甲蟹煱
另外叫左小食, 麻辣鴨舌同手拍青瓜.
手拍青瓜就唔夠凍, 都有少少麻辣味.
麻辣鴨舌
手拍青瓜
主菜黎啦!
招牌肥牛拼盤 - 6種不同部份, 食出不同口感!
招牌肥牛拼盤
蝦滑釀鮮冬菇
脆鯇腩 - 約1CM厚, 睇得出好新鮮有光澤. 整熟後肥油好香好脆, 真係脆鯇無呃人!白鱔片 - 不是厚切, 不過整熟後都彈牙香脆, 唔錯!八味金磚豆腐 - 炸得金黃, 上面灑了七味粉, 內裡十分嫩, 好手工!泰國基圍蝦 - 見到都知新鮮, 蝦肉十分結實, 又大隻!食物新鮮, 服務唔錯, 夠快手!
2016-07-13
$200 (Dinner)
麻辣鴨舌
招牌肥牛拼盤