2020-04-09 196 views
最近係土記發現一間小食店有賣麻辣燙,麻辣燙呢樣野係我對上一次係內地食過,但係都隔左好耐,好掛住個味道,依家終於可以感受返個味道啦。咁呢間麻辣燙嘅玩法就係要拎個兜,去裝你想食嘅食物,而我今次就夾左好多食物,夾完就比店員去處理。其實呢碗野超豐富,我都叫左差不多七八種食物,例如個台灣腸,食落同個辣汁又幾夾,因為平時食開都係燒嘅多,因為台灣腸本身自帶甜味,浸過辣汁黎食確實係另一種風味。逢親食辣野,我都好鍾意叫蔬菜類,因為佢地好索到啲辣汁,令到成件事好刺激。以呢個蘿蔔為例,佢夠淋夠入味,筷子夾落去唔會散開,呢樣可以話係必食之選。呢個牛丸真係有驚喜,佢愈食愈有牛肉味,因為坊間其他鋪頭賣嘅牛丸未必用真材實料,而呢個就唔同,值得食呀。而芋頭都要讚一讚,因為佢食落夠粉,唔錯唔錯。呢間店我相信會有下次,因為我好鍾意呢間嘅麻辣燙,食物選擇豐富,辣汁味道好,而呢類小店係值得支持。

而芋頭都要讚一讚,因為佢食落夠粉,唔錯唔錯。