2023-07-03 72 views
知道剛轉左手,有好多嘢未係好完善,俾小小意見希望老闆可以改善得更好,味道其實ok嘅,都幾好味但時間要等太耐,老闆係由切菜洗菜一刻做起,正常應該洗好切好,串起一串串,客人要時就淥熟,因為我買嘅時候已經係下午2點,如果老闆可以早少少預備,咁會好啲,因為味道係好味嘅,如果可以改善等候時間,相信生意會再好啲,加油
都幾好味
但時間要等太耐,
麻辣燙
2023-07-03
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$42 (Lunch)
麻辣燙
平日有得正常飛行的日子,深圳就係安慰自己小出走的好地方。不過而家連大陸都無得上,唯有係生活上找旅行的感覺。想上海,吃小籠包;想日本,吃壽司;想馬來西亞,吃叻沙,其實香港什麼也有,吃完當旅行吧。前幾日,突然想起深圳,想念酸辣湯和麻辣燙,想起了土瓜灣食街看到有間新店,不如搵番深圳嘅街頭感覺。在香港,我也沒有試過麻辣燙,都一定冇深圳感覺,但如飲美沙酮嘅道理,食住先啦。廣豐美食就如平日龍津一樣有很多小食,但就多了雪櫃買麻辣燙,個名叫生哥麻辣燙。全部七蚊串,自助式,最少三串,由牛丸,魚蛋,菜到不同內臟多有,最緊要有粉麵烏冬,九元有得選。個湯算幾好,還有那些芫荽蔥和花生,好令人開胃,你可以選小辣到大辣也得,隨個人口味。叫左幾樣一定要食嘅,如海帶,牛丸,墨丸,芋頭都幾好。唯人係個豆卜好麻麻。嗰個湯完全冇浪費,係屋企自己再煮過麵。平平地,值得食下,同係深圳吃嘅價錢都差唔多,不用去太遠,殺住先。廣豐美食  土瓜灣馬頭角道9號地下C3號舖
平日有得正常飛行的日子,深圳就係安慰自己小出走的好地方。

不過而家連大陸都無得上,唯有係生活上找旅行的感覺。

叫左幾樣一定要食嘅,如海帶,牛丸,墨丸,芋頭都幾好。

唯人係個豆卜好麻麻。

嗰個湯完全冇浪費,係屋企自己再煮過麵。

廣豐美食
土瓜灣馬頭角道9號地下C3號舖
2020-04-11
2020-04-09 196 views
最近係土記發現一間小食店有賣麻辣燙,麻辣燙呢樣野係我對上一次係內地食過,但係都隔左好耐,好掛住個味道,依家終於可以感受返個味道啦。咁呢間麻辣燙嘅玩法就係要拎個兜,去裝你想食嘅食物,而我今次就夾左好多食物,夾完就比店員去處理。其實呢碗野超豐富,我都叫左差不多七八種食物,例如個台灣腸,食落同個辣汁又幾夾,因為平時食開都係燒嘅多,因為台灣腸本身自帶甜味,浸過辣汁黎食確實係另一種風味。逢親食辣野,我都好鍾意叫蔬菜類,因為佢地好索到啲辣汁,令到成件事好刺激。以呢個蘿蔔為例,佢夠淋夠入味,筷子夾落去唔會散開,呢樣可以話係必食之選。呢個牛丸真係有驚喜,佢愈食愈有牛肉味,因為坊間其他鋪頭賣嘅牛丸未必用真材實料,而呢個就唔同,值得食呀。而芋頭都要讚一讚,因為佢食落夠粉,唔錯唔錯。呢間店我相信會有下次,因為我好鍾意呢間嘅麻辣燙,食物選擇豐富,辣汁味道好,而呢類小店係值得支持。

而芋頭都要讚一讚,因為佢食落夠粉,唔錯唔錯。

2020-04-05 131 views
放工去買餸經過呢間小食鋪,見啲麻辣燙$7串好抵食,決定買啲返屋企加餸。.🍢麻辣燙 $7呢次試咗七款,要大讚係啲蔬菜份量好多,娃娃菜都差唔多有成棵🥬。雖然啲蔬菜係切好放雪櫃,但食得出啲菜好靚。整體用料都唔錯,豬肚爽口冇腥味,海帶都夠厚身。而且冇諗過仲有牛柏葉食😛。.湯底香濃,同埋食得出唔係化學味。除咗芫茜之外,個湯仲加咗「黃金豆」,原來黃金豆即係黃豆😆,但口感好似花生咁香脆。.🦑魷魚鬚 $20好少小食鋪有得賣炸魷魚鬚,見到又忍唔住要食😚。炸衣好香脆又唔過鹹,而且老闆仲會即刻將佢落鑊炸一炸,熱辣辣超級好食。.🧆咖喱魚蛋 $10好少見魚蛋仲係一蚊一粒。平平地過下口癮一流🥴。我鍾意食呢種帶甜味嘅辣醬😋。
🍢麻辣燙 $7
🦑魷魚鬚 $20
🧆咖喱魚蛋 $10
TakeAway
而家真係唔敢出去食,只可外賣返屋企食。屋企附近啲餐廳都已經食到厭。落小巴時,老公提議不如買啲小食返屋企。一向係廣豐美食老顧客,佢地既格仔餅好好食。格仔餅同雞蛋仔都係$10.一底新鮮熱辣做起,又焗到岩岩好,外面少少脆,入面又唔會太冧。燒賣魚蛋係我既最愛,平時諗唔到煮乜都會順便買返一碗返去做餸,燒賣魚蛋,10蚊十粒,真係平到笑。最鍾意加上少少佢哋秘製辣汁,好好食。煎釀三寶$10四個,今日買咗$30咁又一隻餸啦。最鍾意係佢哋呢度買煎釀三寶,雖然啲三寶係一早做起同炸起咗,但係你買咗之後佢哋會再炸熱一次俾客人,咁就可以食到熱辣辣嘅煎釀三寶。我同老公大愛炸大腸$12一串。超脆既外皮,一咬落去,仲有少少汁滴出黎,落埋芥辣、甜醬,食落大腸味濃郁滋味。炸雞脾$16一隻。大大隻,老闆係炸之前,在雞髀身界了幾下,等雞髀入邊可以快啲熟,做到外皮酥脆,而裹面不會太老。街邊小食買返去做餸都幾好。價錢又平,最緊要係每樣野俾你前都會翻熱,就甘拎返屋企開嚟食就得,夠晒方便。

• 魚蛋燒賣
  • 格仔餅
  • 雞蛋仔
  • 煎釀三寶
  • 炸雞髀
  • 炸大腸
2020-04-05 105 views
今日落街經過樓下見到之前食開既小食店轉左手,新既小食店仲加多左麻辣燙好似好吸引,而且一串$7咁抵食當然要支持下小店之餘又過下口癮啦.20幾款食材放左係雪櫃裏入,可以打開自己揀,一打開雪櫃夠晒冰所以唔擔心裏面既食材會變.每款食材都用竹籤串起,分別再用獨立盤裝起,乾淨整齊.湯底呈奶白色帶香濃豬骨味,辣度可以自行選擇,只要同店主講聲高ok了.因為我唔係好食得辣既關係所以浮係揀左BB辣,所以唔會有咁多紅油係面,入口帶點點麻同辣椒香.湯底配料好足,有炸花生同芫荽令湯底更香,湯底飲完都唔覺好口渴.就算係街掂小食店都唔會hea你,裝配料排得整整齊齊先送到你手上.望落就十分吸引花枝丸切開晒爆花令湯底更容易滲入花枝丸內.生筋吸湯力超強,入口帶點煙韌又香豆味.豆卜原塊上,中間帶點坑紋方便食既時間切開,吸晒麻辣湯底既精華.牛栢葉洗得乾淨又爽口.豆腐用硬豆腐,豆味夠濃得黎夾起又唔會散開晒,中間豆腐內既氣孔鎖住湯底一咬就吸到湯底既味道.

花枝丸切開晒爆花令湯底更容易滲入花枝丸內.

生筋吸湯力超強,入口帶點煙韌又香豆味.

牛栢葉洗得乾淨又爽口.

$56 (Tea)
  • 麻辣燙
晚餐本想一個人在公司附近吃點東西,逛了幾條街都決定唔到食咩。突然見到馬路對面有個招牌寫住生哥麻辣燙。平時成日經過都唔為意。鍾意麻辣嘅我真係岩晒。呢個麻辣燙好得意,先可以喺雪櫃揀你想要嘅配料,再揀一個面底。老闆娘就會幫你煮。煮好就會落啲花生蔥花甘,好香,佢哋啲花生都係特別啲㗎,好香脆。配料我揀咗腸仔,餐肉,娃娃菜,生根,四餸加面底$37,好平好抵食。因為麻辣燙係即拎即整,等佢整嘅期間我又忍唔住叫咗好大碗既牛雜$30,蘿蔔好入味。生菜魚肉 $12,蘿蔔絲餅 $10。蘿蔔絲批見到老闆即場現造,好得意😎,一絲絲嘅蘿蔔絲,拌入已調味的粉漿中,放在圓餅形勺子落油炸,炸到到成個餅嘅形狀。呢個懷舊小食,又叫炸油糍。真係唔係度度都有。炸到金黃色的外皮口感脆脆,內裡包著多汁鮮甜的蘿蔔絲。建議要沾點甜醬、辣醬,一大啖咬落去,超惹味!最後越買越多一於拎返公司同同事開心分享,一齊食

老闆娘就會幫你煮。

生菜魚肉 $12,
呢個懷舊小食,又叫炸油糍。

最後越買越多一於拎返公司同同事開心分享,一齊食
  • 招牌麻辣燙
  • 生菜魚肉