2021-07-08
餐廳掛滿佐好多和式燈籠🏮同旗幟🚩 同普通居酒屋裝修差唔多👀 隱藏佐勁多創意料理 主要係港日西fushion菜: 慢煮滷水原隻大豬手🍖和牛蔥油餅🌮咖喱軟殼蟹燴飯🍛~.▫蟹籽溫泉蛋 😋👍🏻:👅👅👅.5/5分通常溫泉蛋都係用嚟拌飯 冇諗過可以用黎撈沙律都一樣得😳 隻溫泉蛋整得好靚😍 仲舖佐蟹籽同芝麻碎~ 吉穿佢黎食超治癒😚 蛋液同沙律菜撈埋一齊食竟然咁match🙆🏼♀️ 作為前菜都幾開胃des😛.▫金磚豆腐 $68😋👍🏻:👅👅👅.6/5分好港式既料理😚 平時已經好鍾意食(揮手區🙋🏼♀️) 疊到好似金字塔咁 粒粒都金黃色熱辣辣 外脆內軟 連埋蔥花蒜粒食更香口🤤.▫鹿兒島A5和牛膏飯 $168😋👍🏻:👅👅👅.5/5分留意返!!係和牛膏所以係冇和牛的🤫有另一款係有埋和牛片的🙆🏼♀️ 食落好似risotto咁好creamy~ 和牛既油脂香mix埋忌廉 再加埋翠肉瓜青葱洋蔥🧅去燴 更加香口同口感豐富佐👀 港西日完全crossover佐但唔突兀😛 濕度又剛好唔會話1pat野咁😚.▫留民串燒拼盤 $98😋👍🏻:👅👅👅.2/5分擺盤好認真 好似周不時會轉下款 一共有5款串燒: 雞皮 五花腩 牛柳 雞腎 翠玉
▫蟹籽溫泉蛋
▫鹿兒島A5和牛膏飯 $168
😋👍🏻:👅👅👅.5/5分
▫留民串燒拼盤 $98
😋👍🏻:👅👅👅.2/5分
擺盤好認真 好似周不時會轉下款 一共有5款串燒: 雞皮 五花腩 牛柳 雞腎 翠玉瓜~~
食肉獸表示最喜歡五花腩 夠多油脂同有肉感🤤 牛柳都整得頗嫩😚 雞腎都幾大舊 幾有嚼口 腥味唔重😛 反而雞皮覺得有點苦😶
每樣都幾夠味 另外仲灑上佐葱花 旁邊仲有七味粉可以點~
總結,
睇得出留民好用心咁設計菜式 可以試到好多唔同既創意配搭😍 個人覺得驚喜唔大但質素ok的~ 居酒屋環境食到fushion菜感覺幾特別😚