2006-09-22
最好係食個便麵。以往我會去轉彎位好麵膳食麻辣米線, 但因為佢食物質素同加價幅度成反比, 又聽男朋友講佢d魚片頂呱呱咁不得了, 故是夜棄麻辣取魚蛋。未入到門口, 見到有一樽樽辣油賣, 真係好想試下有幾巴閉喎。坐低叫左紫菜魚蛋米同魚蛋河多青。加魚皮$6, 有半碟, 一碟就$12, 我覺得十分user friendly呢! 所以加左佢地自稱的招牌魚皮。入面裝修簡單, 餐具等都幾乾淨。男女洗手間都係放心去果隻, 對於一間麵店而言, 係加分的。幫襯過以上地方後, 食物相繼到站。份量係大碗的。魚蛋有4大粒, 魚片有2大塊, 紫菜都係食極仲有。不過叫佢多青就唔夠多, 魚皮亦漏單, 湯都唔多夠。出聲問姐姐要碗湯多青同埋魚皮, 姐姐亦好好笑容咁俾左碗好多青的湯我。魚皮好脆好薄, 沾到湯以後唔好過太耐果隻。好食。魚蛋就反而一般, 幾大粒, 我稍嫌佢鬆散左少少, 當然比出面d行貨好好多, 但係都唔夠大埔一眾食肆出色, 有一舊我仲食到骨添。魚片方面, 我好好彩咁有一件片頭, 係比魚蛋好食的。紫菜冇沙, 加分。米粉比河粉好食。我最欣賞係佢d蔥, 切到好細好細, 令每一著麵都可以有蔥粒痴住食。