2019-01-29
好耐都無行過新蒲崗一帶了,轉變真的很多,新開的Mikkii商場附近多左好多有特色的餐廳,朋友今日特登訂左間食德國豬手和腸仔的餐廳和我共進晚餐,我們去到店員已為我們預備好坐位,餐廳內附設有吧枱,外面還有露天坐位,非常適合喜歡飲反兩杯的人仕,而餐廳的餐牌很特別,A3size甘大用夾報紙的框夾夾住,內有精美的彩色圖片,感覺好似睇緊彩色的報紙,我們點了德國香腸拼盤及法式燒春雞(全隻),還有兩杯特色的芝士奶蓋飲品品嚐。 香腸拼盤首先出場,當中配埋薯角及少量酸菜: 而香腸方面分别有兩條肥嘟嘟的蜜糖腸,咬落非常脆口又美味,蜜汁非常豐富,還有少見的白肉香草腸及像蛇餅一樣長的白腸,當然唔少得仲有芝士腸啦, 芝士腸咬落啖啖濃濃的芝士味,点埋蕃茄醬及蜜糖芥末醬食真的非常芝味無窮。 跟住燒春雞登場,燒春雞外皮鬆脆可口,當中配合埋酸菜、蛋黄芥末醬及蕃茄醬,一起放入口食無甘膩,食落仲好有特色。 因為當晚天氣比較凍,所以我和朋友都点了熱的芝士奶蓋飲,朋友那杯是雪梨蜂蜜芝士奶蓋,朋友飲到贊不絕口,說味道夠濃,奶味又夠
跟住燒春雞登場,燒春雞外皮鬆脆可口,當中配合埋酸菜、蛋黄芥末醬及蕃茄醬,一起放入口食無甘膩,食落仲好有特色。 因為當晚天氣比較凍,所以我和朋友都点了熱的芝士奶蓋飲,朋友那杯是雪梨蜂蜜芝士奶蓋,朋友飲到贊不絕口,說味道夠濃,奶味又夠重,非常好味道,而我点的是朱古力芝士奶蓋,芝士及奶味真的很濃,朱古力唔會太甜,第一次品嚐,真的覺得非常特别,埋單計埋加一都系大概每人$200左右,甘就食到一餐特別的德國菜了,值得品嚐。