2019-09-05
最近真的非常喜愛到灣仔QRE商場. 中式、 西式、 日式食品一應俱全。 今次嚟到主打自家製dry aged 牛扒的hEat。餐廳的空間感十足,以木為主調, 甚有異國餐廳風味。因為種類繁多, 我哋每樣嘢都想試下, 睇咗好耐餐牌仍未有定案 ,所以最後選擇咗4-course晚餐😂😂廚師精選生蠔+ 黑松露多士精選生蠔:日本蠔+美國蠔朋友非常喜歡吃蠔, 兩隻都係佢食曬😚😚😚。 佢話呢度嘅蠔都非常新鮮, 日本蠔比較creamy,美國蠔比較鮮味。黑松露多士, 麵包煙煙靭靭 ,外層香香脆脆, 滿滿的黑松露醬, 非常美味。阿拉斯加蟹腳 + 季節性大蜆大大隻嘅鮮蜆🐚,分量很多,而且相當肥美,肉質嫩滑鮮甜,忌廉香草汁,味道又香又濃, 蜆肉完全沒有沙, 可以放心品嘗。阿拉斯加蟹腳🦀, 經過炭燒之後, 仍然能夠保持肉質鮮嫩, 鮮甜味美, 唔需要加任何醬料, 已經非常好吃。 主菜:Guinea Hen雞肉肉質嫩滑,外皮香脆, 加上蔬菜就更加健康又美味。Dry aged 30days "Greater Omaha" sirloin30 日dry aged 西冷牛扒, 始終不及45或60日的肉味香濃和肉質鬆軟😅😅😅。
廚師精選生蠔+ 黑松露多士
精選生蠔:日本蠔+美國蠔
阿拉斯加蟹腳 + 季節性大蜆
主菜:
Guinea Hen
雞肉肉質嫩滑,外皮香脆, 加上蔬菜就更加健康又美味。
30 日dry aged 西冷牛扒, 始終不及45或60日的肉味香濃和肉質鬆軟😅😅😅。 60日始終都是我的最愛。 不過講到性價比, 30日有咁嘅質素已經算是不錯。 配菜略為鹹咗少少😆
甜品:
Dark chocolate tiramisu
非常香濃嘅朱古力mousse, 略帶一點點咖啡酒味道, 質地非常幼滑😍😍
Honey bee yogurt panna conna🍮🍯
非常香甜嘅奶凍, 香橙百里香果醬🍊非常甜美特別, 加上不同嘅果乾, 啱曬鍾意甜品嘅女士。