2023-07-30
#搞串個pantry喺香港食異國菜🌏,無可避免一定貴啲💸,不過原來仲有一啲街坊🏘️ #小店 ,做到當地正宗嘅質素,而且仲要係老實、抵食嘅價錢🤑!今次嚟到位於 #西灣河 嘅 #日本菜 🇯🇵餐廳,可以稱得上係 #西灣河名物 😍。今次我哋嗌咗兩個午市套餐☀️,分別係🌦️🔴碎蔥魚腩蓉飯+6件三文魚小卷($73),同埋🔵葱燒牛肉讚岐烏冬+2件帆立貝壽司($72)。套餐本身仲包埋前菜🟢沙律、🟡唐揚炸雞、同埋甜品🟣雪米糍,價錢好抵食,食到超級飽🫃🏻,好滿足🤤。餐廳裝修係街坊🇭🇰日本菜嘅風格。碎蔥魚腩蓉飯🌟🌟🌟🌟🌟除咗碎蔥 #吞拿魚蓉 🐟,仲有唔同配料🍱,超級多料,賣相好豐富,好吸引😍!撈埋一齊食,一啖食到吞拿魚蓉嘅油脂香味😋、蔥香味🧅、Wasabi三文魚粒嘅嗆口🌶️,味道同口感好多元化,超級滿足🤤!葱燒牛肉讚岐烏冬🌟🌟🌟牛肉🐮超級香,除咗有油脂香味,仲有洋蔥🧅嘅甜味,幾正😋。湯底係豬骨湯🦴,似係中式嘅味,加咗七味粉🌶️之後感覺和風🇯🇵好多,而且味道好夾、好豐富🤤!而且入面有好多粟米🌽同海帶🍙,令到味道同口感更加豐富🫦。烏冬用咗粗烏冬🍜,好有口感,而且唔會過硬。不過椰菜🥬太過大嚿,會食到菜中間有草青味🌱,而且鳴
碎蔥魚腩蓉飯🌟🌟🌟🌟🌟
葱燒牛肉讚岐烏冬🌟🌟🌟
牛肉🐮超級香,除咗有油脂香味,仲有洋蔥🧅嘅甜味,幾正😋。湯底係豬骨湯🦴,似係中式嘅味,加咗七味粉🌶️之後感覺和風🇯🇵好多,而且味道好夾、好豐富🤤!而且入面有好多粟米🌽同海帶🍙,令到味道同口感更加豐富🫦。烏冬用咗粗烏冬🍜,好有口感,而且唔會過硬。不過椰菜🥬太過大嚿,會食到菜中間有草青味🌱,而且鳴門卷口感好粉😣,唔好食。
三文魚小卷🌟🌟🌟
三文魚🍣嘅份量足夠,一啖食落,有三文魚嘅油脂香味🤤。不過紫菜係腍嘅🤨,而且亦有啲放耐咗、吸左水氣嘅味道。
帆立貝壽司🌟🌟🌟🌟
雖然帆立貝🌊嚴格嚟講,係煮熟🍳嘅原個帶子,而帶子 #壽司 🍣先至係將帶子 #刺身 用嚟整壽司,不過其實呢款係指生帶子壽司😉。帶子刺身本身超級甜😍,而且完全冇腥味,喺日本菜🇯🇵餐廳好少見,好滿意好正😋!
食完之後😋會想返轉頭食第2️⃣次,再食返香蔥吞拿魚蓉飯🍣,同埋鮮甜嘅帶子刺身😍!