2019-01-12 312 views
馬鞍山敏华茶餐新開張,很多人排隊,我當然冇排啦,決定放假先去試食。今早也有人排隊,但不算長。它有自己的烘焙房,出爐新鮮麵包,特別推介是菠蘿包及酥皮蛋撻。我点了个早餐有菠蘿油、双蛋和一杯奶茶。菠蘿包皮夠脆,包夠軟熟,熱力將牛油溶化,好味,太陽蛋蛋白太生啦,但奶茶夠滑。另一份早餐是沙爹牛肉麵、炒蛋加多士,正常水準。早上食得太飽,下午茶再來買外賣蛋撻,$13/2個。酥皮好鬆化,有蛋香,如果多些蛋漿就更好啦。夜晚再去敏华試义燒蛋飯,蛋流蛋汁,加埋义燒汁撈飯,好味,4塊厚义燒,夠霖,入味,$65包一杯茶。還叫了沙茶牛肉三文治及煉奶西多,西多正常,但三文治超鹹,食咗一半,冇辧法食下去啦😥嘩!估吾到今日早餐、下午茶、晚餐都去敏华。以後多个地方買菠蘿包和蛋撻啦!

另一份早餐是沙爹牛肉麵、炒蛋加多士,正常水準。