2019-07-15
我有個舊老友,我叫佢做「爸爸」,因為我跟佢個仔一樣咁嗌佢。今日,爸爸約我1:30到灣仔新景園食lunch。今日中午出面好曬好熱,爸爸玩遲到,害我喺餐廳外面乾煎!佢黎到之後,又改變主意,話想食附近間吉野家,因為佢嫌新景園冷氣吾夠,而吉野家冷夠哂「痕」。又好!我都好耐無食吉仔了。我叫咗大牛加蛋,再配凍鮮檸。其實吉野家嘅水準都好平均,仲有咩特別呢?我仲記得,盤古初開嘅時候,吉仔嘅飯係日本珍珠米,牛肉堅係鋪滿成個碗兩次。但係,我肯定依家係賣緊泰國香米,牛肉已經少咗勁多。想食多d野嘅話,或者好似我咁,加隻温泉蛋。我同爸爸喺吉仔食晏,令我諗起以前一齊做野嘅回憶。果陣時每朝早,我同佢無約定,但係會一齊喺呢間吉仔食早餐,食完早餐一齊上番公司「搏殺」,因為果時佢就黎要調走,好多手尾要處理。晏就我哋就一齊跑步,跑完買吉仔外賣番公司食......一餐吉仔,睇到味道會變,事物會變,人亦都會變。依家同爸爸分開咗工作,無幾可會聚舊。但我希望,無論外面點變,我哋嘅友誼不變。
又好!我都好耐無食吉仔了。我叫咗大牛加蛋,再配凍鮮檸。
想食多d野嘅話,或者好似我咁,加隻温泉蛋。