2018-11-22
香港有好多泰國菜館, 但其實真係正宗又好味嘅都唔係咁易搵。我自從搬出市區之後真係方便好多,所以可以同媽咪周圍搵好野食。好似今晚咁, 我地就走左出灣仔,嚟呢間開左都有十年嘅泰國餐廳。返屋企接媽咪再走去搭地鐵嚟到都唔使廿分鐘✌️,快到自己都唔信!餐廳位於某商業大廈嘅二樓, 窄窄長長嘅門面, 唔係識途老馬分分鐘會miss。但對於我嚟講搵到啲咁隱秘嘅美味餐廳係件好有滿足感嘅事😊。餐廳裝修好Home feel,樸實無華,但直覺令我覺得啲野應該好好味。對住餐廳咁多選擇, 我選擇困難症又發作了, 樣樣都想食, 事關我地勁鍾意泰國菜,鍾意spicy, 同泰式香料嘅味道。好彩媽咪果斷地點左四樣菜式啫。第一道係豬頸肉生菜包,豬頸肉味濃,偏辣,用冰凍新鮮生菜包著食, 好味啊!泰式海南雞飯同其他有咩唔同呢?🤔呢個我都唔清楚, 不過今晚食呢個肉質實在,有肥油,雞皮滑溜得嚟爽彈,好似泡過冰水咁。個泰式酸辣好有勁道,米飯細長帶雞油香味,好利落嘅一個飯set啊!每次食泰國菜,我都好期待嗰道明爐烏魚,用魚形嘅碟冊在火上滾著原條烏魚,視覺味覺都好享受。對於明爐烏魚,每家菜館都會有點自家特色,今晚呢間,用左大量蒜蓉辣椒,香菜
每次食泰國菜,我都好期待嗰道明爐烏魚,用魚形嘅碟冊在火上滾著原條烏魚,視覺味覺都好享受。對於明爐烏魚,每家菜館都會有點自家特色,今晚呢間,用左大量蒜蓉辣椒,香菜,加埋青檸片,舖滿整條烏魚,聞落好香好清新但又帶點辣椒嘅辛辣刺激味!烏魚雖然多骨, 但魚味較濃, 滑得嚟又唔會太腍,我雖然唔好魚, 但都吃了幾口👍。
嚟得食泰國菜又點可以唔食咖哩呢,但我地🐖🐔🐟都食過嚟, 咖哩要配咩好呢?🤔 餐廳原來招牌推薦咖哩係紅咖哩炒素瓜!!😍😍😍👍,啱晒我地想試咖哩又怕食唔哂嘅為食鬼。
個咖哩好夠辣,咖哩香味好重,所以就算配素瓜都唔會覺得寡😋😋😋,我仲用左少許雞油飯嚟送添, 好下飯呀!
餐廳食物真係好好味,口味確是回憶中嘅泰味,難得餐廳開左咁耐都能保持味道。可惜今晚太飽食唔落甜品, 不過搬屋後方便咁多, 以後可以常來啦!