2020-10-16 660 views
位於油麻地永安側街附近,有幾間食肆,其中一間就係呢間上海麵店。裝修感覺好舊,似係老鋪,冇卡位設計,只有圓木櫈長方木枱,右邊開放式廚房。價錢唔貴,$35-40左右已經食到,份量大,任何時間都同價。我食左個酸辣湯餃子,睇落好細?大家估下有幾多粒餃子。。。。。。。一共八大粒,每粒都有中式瓷羹咁大隻,餡料多,飽滿,而且好味重點酸辣湯底夠酸,應該算BB辣度,帶點甜,材料都一樣超豐富,有甘筍絲,冬菇絲,木耳絲,滑豆腐,男仕食完都覺飽,先至係$40另一碗係餃子麵$35,麵底份量又係好多。。。餃子唔記得3定4粒,不過都好抵,面頭放左雪菜,唔講嘅話係會比幼上海麵,餐牌就有寫可以轉粗麵,麵質唔算彈,不過又唔會去到淋同爛,我諗粗麵應該會彈好多加埋一杯豆漿$7,有豆味,唔太甜,非常好飲下午茶時段食可以當晚餐咁食份量超足好大碗,味道做得好,其實細食嘅可以叫碗餃子麵同一碗酸辣湯$20去兩人分享,咁樣感覺又飽又抵食,有機會會試埋雲吞!

我食左個酸辣湯餃子,睇落好細?大家估下有幾多粒餃子

一共八大粒,每粒都有中式瓷羹咁大隻,餡料多,飽滿,而且好味

加埋一杯豆漿$7,有豆味,唔太甜,非常好飲

下午茶時段食可以當晚餐咁食
2020-10-14
$40 (Tea)