店鋪:乜嘜雞蛋仔 (佐敦)地址:佐敦渡船街38號建邦商業大廈6號舖仲記得建邦商業大廈係我以前學瑜珈嘅地方,有時上堂前趕時間嘅話就會係樓下嘅乜嘜雞蛋仔買返兜魚蛋燒賣同撈麵就當一餐,隨住小食店嘅改革,依家除左多左好多唔同種類嘅小食同台式飲品之餘,傳統香港小食雞蛋仔同格仔餅嘅味道都多左好多不過宗於原味嘅我,都係想食返原汁原味嘅雞蛋仔同格仔餅,所以就各點左一份原味雞蛋仔($15)同原味格仔餅($18)都係即叫即整,除左拎上手熱辣辣之外,仲更加係香脆可口,$15一底雞蛋仔真係算平喇,依家有啲出名少少嘅雞蛋仔店都賣到成三十幾四十蚊一底,再加上以小店黎講乜嘜雞蛋仔都真係水準好高,以往食過一啲小店嘅雞蛋仔或者格仔餅都係好腍又唔脆,而且好多都係整定一比錢就有得比你食,比我揀嘅話我寧願等多一陣但係有一底新鮮出爐嘅。呢到嘅格仔餅亦充滿濃厚嘅花生醬,滲透係每一格,咬落口係脆之餘仲有好香嘅蛋香同花生醬味,我想要嘅好食傳統地道小食果然無令我失望,下次經過一定會再黎幫襯
店鋪:乜嘜雞蛋仔 (佐敦)
地址:佐敦渡船街38號建邦商業大廈6號舖

2019-09-08
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$16 (Last Night Supper)