2018-08-17
阿元來了聞名已久,一直都好想食,但一間係港島,一間係九龍,對於遠在新界既我非常遙遠,所以一直都未有機會試下佢既勵害。呢日閒日約左友人去港島,我早到左好多,又有d肚餓,不如去食少少野,邊食邊等啦,靈機一觸比我諗到阿元來了。大概5點多差唔多6點,原來間舖好細間,應該得20個座位左右。又咁岩唔洗排隊等位,到我食完時店外已有一條小人龍。不過成間餐廳都裝修得好懷舊,有好多台灣懷舊既廣告貼係牆,都幾得意。細細間,好似d只有外賣既舖頭咁。店員會比張紙你自己用筆填點餐,店員都係講普通話既,真係好似去左台灣咁。睇睇點餐紙,款式種類唔多,價錢都幾貴。最後都係點左碗台南擔仔粿條,頂住肚先,因為一陣仲要同朋友食飯原來$35都只係細細碗,真係幾貴,但一聞就聞到好香滷肉味,原來有貢丸,半隻滷蛋,有幾粒蝦仔,仲有滷肉,粿條就有d似河粉,但就薄d同埋滑d。湯底都好好飲,有肉味同蒜香味。係香港確係難食到咁有台灣味道既野,雖然貴,但我諗間中想起台灣食品,都會想黎食!