3K
2015-11-13 406 views
無論身處何地, 每隔一段時間總會心思思想食番碗雲吞麵.香港真係福地, 想食就有, 梗有一間係左近.得知銅鑼灣開了黄枝記, 非常近我公司, 於是乎開完OT去食番碗解相思之苦.果然新舖, 裝潢保留傳統風格又帶點時尚.二話不說, 隨即點單.主角雲吞麵出場了, 湯底依舊清徹見底, 鮮甜.麵條帶爽有嚼勁, 蛋味香濃, 沒半點硯水味, 三兩下手勢吃完了.雲吞小巧, 皮薄餡靚, 大大隻的蝦肉, 肥豬肉不多, 一粒一粒食下去, 好滿足!點了一客炸鯪魚球, 賣相己出賣了厨師工, 似吹氣波波漏氣了.外層炸漿太實, 有點似食橡皮擦.內層的鯪魚肉, 食落有彈力, 魚味香.少少的失敗不足為奇, 希望店方聽取意見努力改進喔!煎炸物香口嘢最吸引我.酥炸雲吞, 一碟4件, 幾抵食.炸得真係好酥脆, 嗦嗦聲, 醮少許甜酸汁滋味無窮.最後來一杯推介香濃即磨咖啡, 味道偏淡, 甘香味不足.新營運係會有好多地方要注意的! 多多改善多多進步.香港傳统地道美食全靠你們啊
無論身處何地, 每隔一段時間總會心思思想食番碗雲吞麵.

香港真係福地, 想食就有, 梗有一間係左近.

果然新舖, 裝潢保留傳統風格又帶點時尚.
二話不說, 隨即點單.

主角雲吞麵出場了, 湯底依舊清徹見底, 鮮甜.

鎮店雲吞麵
雲吞

外層炸漿太實, 有點似食橡皮擦.

內層的鯪魚肉, 食落有彈力, 魚味香.

少少的失敗不足為奇, 希望店方聽取意見努力改進喔!
炸鯪魚球
煎炸物香口嘢最吸引我.

酥炸雲吞, 一碟4件, 幾抵食.

炸得真係好酥脆, 嗦嗦聲, 醮少許甜酸汁滋味無窮.
酥炸雲吞
最後來一杯推介香濃即磨咖啡, 味道偏淡, 甘香味不足.
香濃即磨咖啡
新營運係會有好多地方要注意的! 多多改善多多進步.

香港傳统地道美食全靠你們啊
2015-11-12
$180 (Dinner)
鎮店雲吞麵
雲吞