2024-12-30
今日行過尖沙咀嘅時候見到一間好搶眼嘅螢光粉紅韓國餐廳,裝修都係小清新風格,就入嚟試吓,結果真係有驚喜!首先呢度嘅配菜係韓國kimchi raddish,好脆口,超級正,坐低就要咗罐韓國啤梨果肉汁,朋友就要咗罐diet coke。睇完餐牌之後就每人要咗一款湯,我要左牛膝骨湯,佢係經過長時間熬製嘅健康食物,有豐富嘅鈣質同骨膠原,係女士最鍾意嘅,呢個湯都好啱小朋友、婦女同埋老人食,算係地道嘅滋補湯,呢種湯加埋飯一齊食會更加美味,因為會令到成件事更加Creamy!薯仔豬排骨湯呢種湯喺韓國嚟講用嚟解酒一流,令到Hangover都冇咁犀利,係不折不扣嘅醒酒湯,呢度嘅味道都同韓國嗰邊一樣,濃郁得來都夠清甜,豬排骨亦都好嫩滑,薯仔亦都令到成件事更加濃郁,好全部湯汁嘅薯仔亦都好入味,當然湯入邊嘅蔬菜亦都令到成件事清新咗,加咗啲口感。