2013-12-22 5004 views
友人話想食PIZZA, 我前天才食過PIZZA EXPRESS, 真係唔太想食, 在邊行邊討論之際, 眼前出現了AL MOLO, 就解決了.我選了單Salads & Starter Buffet & Desserts Buffet, 唔要主菜, ”Buffet selection salads, starters & dessert buffet”, $148, 而友人要加Pizza的主菜, 即: “Buffet selection with pizza, $178. 其實只加多$30, 就可以有PIZZA或PASTA, 抵好多, 但今天真是不太肚餓, 我寧可叫杯紅酒送SALAD.友人選了的PIZZA是, Acciughe (anchovies, garlic, mozzarella, tomato sauce), 即利大意鹹魚PIZZA, 最終一件都無食, 全打包, 因為PIZZA上得太遲了(其實重好啦, 打包翻公司今既開OT食囉, 只$30一個PIZZA, 去邊度搵吖!?).Salads & Starter Buffet & Desserts Buffet, 大概分開5個十分小的部
海景一流
意大利鹹魚PIZZA, 唔算鹹, 太多, 食唔晒, 打包
Salads & Starter Buffet & Desserts Buffet, 大概分開5個十分小的部份, 第一部份, 全菜Salad, 所供應的菜都十分新鮮, 唯一火箭菜有有頗多的暗黑地方, 醬汁不多, 只有兩款Salad sauce和黑醋.
第二部份是肉類, 只有三款, 一款prosciutto, 見住有人從豬腿切下來, 算係咁啦, 油份足, 但鹹味累輕, 第二款, salami, 可能天氣太凍, 一點點在肉上的白色肥肉點, 食落有些肥膩. 第三款是普通火腿, 味道都是偏淡, 都算唔錯了. 再第三部份是烹調過的菜類, 頗多款式, 但只有兩三款比教好, 雜菌最好, 我拿了三次, 薯仔煮得唔夠香脆, Tomato Mozzarella好淡, Cooked Eggplant 又是另一款好嘢, 又拿了三次.
有樣頗特別的, frittata, 即意大利烘蛋, 但未食過如此暗灰顏色的. 第五部份是甜品, 友人拿了一次, 我太飽了, 無食到.
還有”湯”, 是不知名的Creamy Soup, 長期缺貨, 由坐下至埋單, 都只有個外殼, 試唔到了.
Red Wine, Cab sauvignon, $72, 味道可以, 真如Wine list所言, 果有些少櫻桃香氣啦.
Coffee, 夠濃, 甘香, 唔苦, 好!
要讚一讚其中一位店員, 我們原以為Salad Buffet都有跟Coffee, 而落單要了兩杯, 後來店員提醒, 不如叫多一個PIZZA, 只需加多$30, 更可免費一杯Coffee.
2013-12-17
$230 (Lunch)