2023-08-24 609 views
係我樓下既一間私房菜,久唔久都會落去幫襯下因為食物水準真係有,但每次食都要等超過30分鐘先上菜仲要每碟餸都唔平。今次去幫襯更加谷氣,3個人6點半鐘入到坐左張岩岩好既枱,落單個個丫姐仲提醒話晏啲有機會要同人地搭枱因為晚市,咁心諗無謂阻人做生意啦,照坐低叫左3/4個餸有煲仔有菜,每個菜都百三四蚊起,貴既要二三百,諗住好食既野貴啲都正常,如是者一直等到7點十分,三個人一壺茶係到等,平時都呢個時候都上左一兩個餸,今次一碟都無,隔離枱早過我地到都正係黎左一條魚。我地去問啦:「點解咁耐都未黎菜既」落單個丫姐就話:「廚房得兩個爐煮野食架炸,係要等下架啦,你睇下咁多人」我望一望,咦又係喎真係好多人,仲要枱枱都無野食架喎,咁就好笑啦咁你地忙咁耐係到做緊咩。望真啲佢一直都係到做外賣單,原本以為佢做埋手上面張外賣單會理下堂食啲客,無丫佢完全無諗過理,做完一張又一張,一袋二袋咁拎出去。又等左半個鐘,我屋企人就頗有微言,開始口噏噏講話咁耐都無一個餸係咪想做生意架,坐咁耐正係飲左幾杯茶。佢地第一時間唔係話安慰下你,氹下你,全部都唔係架喎,落單個丫姐即刻就講左句「係要等架啦,係咪唔想食先 唔想食可以走喎,還掂都未開

又等左半個鐘,我屋企人就頗有微言,開始口噏噏講話咁耐都無一個餸係咪想做生意架,坐咁耐正係飲左幾杯茶。佢地第一時間唔係話安慰下你,氹下你,全部都唔係架喎,落單個丫姐即刻就講左句「係要等架啦,係咪唔想食先 唔想食可以走喎,還掂都未開始整你地張單,張單就係到。」痴線咁豪爽講得,我一定係走先架啦,仲等你出第一個菜俾我食??咁多枱客都無野食 我相信9點都上唔齊菜。拿拿臨去隔離食個碟頭飯,好過幫襯你仲要俾你西我面。

諗返起晚市價錢已經貴過人地,料靚啲好食啲係基本野啦,唔係我俾咁多錢幫襯係為咩,仲要每碟野其實唔係好大份。再講,去高級餐廳 遲出菜/漏單都會安慰下你,講個對唔住啦。

無下次,不過間鋪唔憂做,附近好多人爭住幫襯。如果有人專登入黎顯徑食,真係要認真考慮時間既問題。

Waiting Time
70 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner