(Non-member)
2005-03-10 9 views
早於個多星期前,向報紙得知ritz carlton既tea buffet係cheesecake主題,喜愛cheesecake既我當然開心到向張度跌左落地下(誇張左少少),於是叫老公訂,訂左星期六(三月五日)。我地兩點幾去到ritz carlton,不過佢話搵唔到我地個booking,好彩佢唔係太full,如果唔係,我真係會同佢死過。我地坐既位置好舒服,係張梳化仔,好古典既佈置。我地好耐心甘等到兩點半,就出去食物,我地食左:蝦餃,素菜餃,XO炒腸粉(冇乜特別),乾蒸牛肉(我唔食既,但老公有食),各款sushi(我地比較早食,所以好夠凍,好新鮮),smoked tuna日式冷麵(個tuna做得好好,外面熟但裡面生生地,好味)凍蝦,finger sandwich (老公最欣賞佢,有四款:青瓜,parma ham,salmon同eggplant,做得好精細,d麵包包住d料,麵包皮夠實,唔似平時食個d白麵包甘軟,佢好有口感,highly recommended),spicy meatball,satueed mushroom puff,青口(有bacon向上面焗)。不過因為我地想食多d甜品,所以

不過因為我地想食多d甜品,所以有幾樣我地冇食到:中式飽,炒烏冬,蘿蔔糕,粥同沙律。

甜品就食左:cream rasin cheesecake(好食,d cheese好軟),cheesecake(我唔太喜歡佢上面比較厚既icing),caramel almond tart (非常好食,唔太甜,有兩層既,最top係caramel,跟住有層軟cheese,然後有cake,最底先係tart底,老公唔鐘意食caramel都話好食),bread&butter pudding(係軟軟既麵包,好香,唔會焗得太硬),choco mousse cake(老公幾鐘意),orange gateau(我就麻麻地,不過老公就覺得好好),fruit,choco souffle(即叫即焗,好味,但好鬼漏;個waiter好好service,佢見我搶左老公個souffle黎試,就埋黎話幫我地整多個,好鬼好呀),ice cream(有vanilla同strawberry,我喜歡strawberry多d,因為真係有d strawberry向裡面,仲有strawberry sauce,好足料),cup dessert (有三種味:tiramisu,rum,milk,我同老公都唔鐘意milk,可能唔夠凍同太重奶味)。

基本上我都試過晒佢全部既甜品,好好味,好精細,但唔多選擇,好似cafe too做得好d,但我地都覺得環境好正,可以傾到計,坐得好舒服,不過如果你比較累,就唔太好,因為真係會著。