2018-06-22
繼續一連幾站的天后美食之旅,今次嚟到呢間勁有文青feel嘅台式餐廳,12點幾餐廳已經坐滿留下位置,店員帶我們想去2樓雅座,空間闊落,地方清潔,仲有唔少六人座位,方便一大班朋友聚餐。嗰日淨係食咗少少早餐, 十分肚餓,立即叫翻個飯嚟頂下肚先😆個豬軟骨果然冇令我失望👍🏽👍🏽濃郁醬汁重重包圍每一件豬軟骨,有滷水汁嘅精華,又有強烈蒜香,層次豐富,豬軟骨之間的肉亦很容易咬開,軟骨就卜卜趣。滷蛋充滿豉油香👍🏽可惜飯底略嫌太油,魯肉的油分深透入飯𥚃去,太油膩了。青瓜夠爽脆,明顯有用香醋調味,酸酸的十分開胃! 煎蠔餅的一大特色在於蠔肉夠多,而且很嫩滑,好鮮甜,邊位又煎得香脆,口感幾好,少D油就更好了。通常台灣特飲會好甜,呢度嘅香芋奶茶和仙草奶茶甜度很適中👍🏽👍🏽😎呢度有少數我食到芋頭粒嘅芋圓!地瓜圓裏面都有地瓜碎!好有口感,真材實料,值得一讚,而且個糖水底甜度也很適中,有少少煉奶,整體幾好👍🏽👍🏽
嗰日淨係食咗少少早餐, 十分肚餓,立即叫翻個飯嚟頂下肚先😆
豬軟骨肉操飯
雲耳青瓜
青瓜夠爽脆,明顯有用香醋調味,酸酸的十分開胃!
煎蠔餅 (2人份)
仙草凍