2024-06-21 3130 views
以前去深水埗淨係食過維 x 嘅洗衣粉豬潤麵。依家深水埗另一間知名嘅漢發殺出港島,有機會試到新嘢啦!漢發嘅湯底相對無乜薑味,同埋無咗洗衣粉泡沫。比較似一般公仔麵湯底,不過枱面有好多唔同嘅調味例如啲日本麻油,泰國源順號白胡椒粉等等比你自行加添風味~豬潤方面個人覺得比維x 出色太多!係真實嘅厚切而且熟度啱啱好,所以食落口感爽嫩完全無嗰種鞋口同埋粉感~而且份量十足,嗰五大塊豬潤真係齋食唔講個麵都好飽肚~ 太飽所以無加牛肉同埋食唔到另一個名物圓形西多了~整體係好滿足。但真係要彈嘅係點解嘢飲跟餐無得平... 搞到成件事性價比即刻低咗~ (稱不上係平民美食)

2024-05-29
$80 (Lunch)
  • 豬膶麵