2022-05-29
今日嚟到荃灣西來個文青遊,然後錯有錯着入咗一間好有質素嘅Cafe!!而家黎推薦一下先!👍🏻鳳尾蝦墨汁意粉餐廳用上意大利嘅墨汁,配以拆左外殼嘅鳳尾蝦,食落香濃,醬汁烏黑黑得黎又夠濃稠,所以一路食嘅時候都要注意抹咀。最值得稱讚嘅係,墨汁炒得乾身不油膩,鳳尾蝦爽口彈牙!👍🏻車打芝士蘑菇醬牛肉竹炭漢堡誠意之作,點餐嘅時候可以要求牛肉嘅生熟程度,配上芝味香濃嘅車打芝士,蘑菇醬更係精粹所在,更帶有菇菌嘅顆粒感,至於竹炭漢堡包皮,味道淡淡的不過勝在烘得香脆;配菜的薯角新鮮即炸,沙律菜爽脆新鮮~👍🏻朱古力心太軟呢份甜品真係誠意十足,用上無麩質去製作,都依然保持到鬆鬆軟軟嘅蛋糕口感,裏面嘅朱古力醬傾瀉而出,味道濃郁,加入埋冰凍嘅雲呢拿雪糕,口感冰火相融。唯雪糕筒已經潮化,失去左應有嘅脆卜卜口感。👌🏻 檸檬撻呢個檸檬撻以焗嘅方式,撻底較軟,邊位微脆,檸檬味道清新微酸,食落同預期中有少少出入,幸而配上迷你馬卡龍,一解想有小小甜絲絲嘅幸福感。👍🏻白雲棉花糖雲呢拿咖啡吸引咗小編嚟打卡嘅原因,原理透過飲品嘅蒸氣,把棉花糖溶化,雲呢拿味好香,改配咗燕麥奶,飲落麥味更香濃,咖啡幽幽的餘韻令我有點意猶未盡。小編刻意叫咗
👍🏻鳳尾蝦墨汁意粉
👍🏻車打芝士蘑菇醬牛肉竹炭漢堡
👍🏻朱古力心太軟
👌🏻 檸檬撻
👍🏻白雲棉花糖雲呢拿咖啡
吸引咗小編嚟打卡嘅原因,原理透過飲品嘅蒸氣,把棉花糖溶化,雲呢拿味好香,改配咗燕麥奶,飲落麥味更香濃,咖啡幽幽的餘韻令我有點意猶未盡。小編刻意叫咗小甜,避免與棉花糖嘅甜度相沖!
👍🏻晨曦蜜桃乳酸特飲
清甜得來又帶有乳酸嘅清爽,整個配搭好適合炎炎夏天飲用,飲品亦都唔會死甜,飲完真係涼透心。
餐牌如下