2022-10-06
#fridayla_central 自從L小姐轉左係港島返工後都試多左中上環既餐廳最近就試左間主打居酒屋文化既新店質素都唔錯😆💘💘💘快人快語💘💘💘 *️⃣高端無國界料理餐廳Decree by T令的姊妹店,旨在將東京居酒屋酒食文化遷移到香港。店內提供過70款日式美食:串燒、燒海鮮、煮物、佐酒小食,更每日限量供應燒吞拿魚下巴配柚子沙律及令 · 季節魚生丼。*️⃣Decree by T 令主打新派廚師發辦,老闆兼總廚 Thomas 曾任五星級酒店法國餐廳主廚,及為米芝蓮日本餐廳擔任管理及菜單設計工作,擅長以日、法烹調為基調,再糅合多國頂級時令食材、煮法和創意,精心設計一系列無國界菜式。💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘 1️⃣令· 料理長の嚴選 (兩位起)💲800/位💭前菜是明太子蟹肉沙律💭是比較少見的心思之作😘💭蟹肉係明太子既襯托下,更鮮甜💭不過整體口感會稍鹹,最好結合蔬菜番茄食💭先會得到平衡既口感🤤🤤💭然後就是季節時令刺身,總共有三款💭份量十足,而且拖羅極厚身,油脂豐富💭借著是招牌菜A4和牛海膽卷💭有海膽,三文魚籽,同埋魚子醬搭配埋一齊💭本身就已超鮮甜,夾埋和牛既油香💭食落極度邪惡🤣🤣💭蟹甲羅燒則是蟹膏
自從L小姐轉左係港島返工後
都試多左中上環既餐廳
最近就試左間主打居酒屋文化既新店
質素都唔錯😆
💘💘💘快人快語💘💘💘
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘
💭是比較少見的心思之作😘
💭蟹肉係明太子既襯托下,更鮮甜
💭不過整體口感會稍鹹,最好結合蔬菜番茄食
💭先會得到平衡既口感🤤🤤
💭份量十足,而且拖羅極厚身,油脂豐富
💭有海膽,三文魚籽,同埋魚子醬搭配埋一齊
💭本身就已超鮮甜,夾埋和牛既油香
💭食落極度邪惡🤣🤣
💭再加上些少三文魚籽,伴碟有4塊多士
💭份量都足,不過個人比較中意蟹肉同蟹膏先分開
💭會較容易食到前者既甜,同埋後者既濃香
💭而師傅發板既串燒則有豬牛同埋青椒
💭火候都控制得不錯,無論肉定係蔬菜,入口都juicy😍
💭吞拿魚下巴超級肥美,而且油脂四溢
💭坦白講係會覺得漏,但伴碟既獨家酸汁
💭卻能夠一定程度上減輕口感上的負擔,都算不錯
💭最後的飯麵可選火灸左口魚邊丼 或 海膽魚籽冷稻庭😳😳
💭我同L小姐最終都揀左後者
💭無他,純粹想用一道清新既冷面,為當日劃上句號
💭結果都無令我地失望,面有口感,唔會過淋
💭可以適度去除一整晚的油膩感❤️