2024-03-27
西營盤呢間House of culture 新開無耐,喺藝里坊鈄路上面街,由 Brut! 前主廚Gavin Chin主理,門面十分低調,開頭仲以為間 cafe! 餐廳入面設計感覺有啲似羚羊峽谷,紅色岩壁走廊,仲有岩洞用餐區設計都好型格,我地叫咗好幾款小食黎試試,幾有水準!!📍Daikon用咗日本嘅蘿蔔所做 ,配以香菇奶油醬汁同埋昆布一齊煮,令蘿蔔吸收哂所有醬汁嘅精華,味道更為豐富。📍Scallop Ceviche鮮甜帶子搭配自家製 XO 醬、杏仁奶同柚子肉,酸甜開胃📍Smoked mussels 飽滿多汁既青口經過輕微煙燻,搭配 Marsala 酒汁、蒜苗,配埋義式扁麵包嚟食鮮味十足~📍Prawn Donut酥脆的油炸鬼釀入蝦肉,搭配惹味嘅喇沙湯同香濃嘅咖啡油,味道有驚艷到!📍Seared Eggplant香煎茄子搭配濃郁味噌焦糖醬、墨西哥辣椒同金桔,鹹甜交織,口感豐富。📍Duck croquette酥脆鴨肉可樂餅內餡綿密,搭配南瓜蓉、橙子同醬油所特製嘅醬汁,香甜可口。📍Caipirinha/Milk Punch前者係巴西經典cocktail,用香港甘蔗汁調製,清爽酸甜;後者濃郁既蘭姆
📍Daikon
📍Scallop Ceviche
鮮甜帶子搭配自家製 XO 醬、杏仁奶同柚子肉,酸甜開胃
📍Smoked mussels
📍Prawn Donut
📍Seared Eggplant
📍Duck croquette
📍Caipirinha/Milk Punch
前者係巴西經典cocktail,用香港甘蔗汁調製,清爽酸甜;後者濃郁既蘭姆酒搭配烏龍茶、桃子同牛奶,入口口感滑順
📍甜品
Mandarin Granita 有清爽既柑橘刨冰搭配煙燻北海道牛奶、玉米奶油同百里香,味道層次好豐富
#西營盤美食#打卡餐廳#打卡美食#相機食先#西營盤新餐廳
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#foodoftheday#hkfoodkiller