2015-09-12
行行吓長洲,已到下午茶時間,見佢之前Lunch嘅時候多人諗住冇死,點知…… 睇勻佢個下午茶和午餐menu都冇咩想食,又貴過出面又冇長洲嘅特色。見到board度寫住「芝士餅+馬卡龍 $40」,我都知係貴咗啲,不過畀起其他食品算冇食水咁深,於是就叫咗嚟食。點知,等……等……等……等咗差唔多15分鐘先上。佢對面就係自己的甜品店,甜品淨咁攞過嚟就得,嗰時間店得兩抬客,使唔使15分鐘咁耐!?我話要趕船,催佢先攞嚟。食物方面,芝士餅嘅味道係對板嘅,有芝士香味。問題係佢嘅質地,實的的。佢唔係元氣芝士蛋糕或者雪糕嗰種實,而是實得嚟用力切就散開嗰種。馬卡龍,係咩味道我食唔出,因為得個甜字,係死甜嗰種。佢嘅外層係脆嘅,但中間嗰部份就冇馬卡龍嗰種煙un嘅口感,有啲失望。pat cream更加係totally out of place,得個甜字,令成件事甜上加甜。最後係價錢。我遇預咗堂食貴啲,但冇諗過價錢差咁遠。外賣芝士餅$17,馬卡龍$10,加埋才$27,而堂食連加一就要$44 如果你唔介意等好鬼耐先有得食嘅就嚟間舖食吧,但我覺得外賣都唔抵