2019-07-08
麻辣火鍋引又發作,今日同男朋友去左呢間新開既重慶火鍋店,店舖主打既係麻辣火鍋料係重慶直送,而且唔落味精同添加劑,重視客人既健康之餘仲要用上真材實料!可能今日遇上遊行關係,所以人流唔算太多,一推門入已經聞到陣陣芳香樸鼻既麻辣味,但因為我唔食得太辣關係,所以叫左個鴛鴦鍋底,正宗洪崖洞麻辣火鍋 + 養顏木耳雞湯,麻辣火鍋叫咗(中辣),味道尚可接受,我都可以食到,而且麻麻辣辣都幾惹味,幾中意。養顏木耳雞湯除左有1/4隻雞入湯底之外就仲有木耳同大量白果,湯品入口感覺好清醇,雞湯似有用左一段時間去煲煮過,味道我覺得都幾好! 而雞我地因為係較早時間就將佢攞起,所以肉感唔係好hi,唔錯唔錯!呢度都有個醬料區,除左平時有既芫荽,蒜容,蔥花,辣椒等等,仲有少見既四川花椒油同老干媽醬,花椒油食落有種小小麻口感覺,口感幾得意而且仲幾香,等我得閒都返大陸買返枝返屋企先火鍋點既野食同平時差不多,見到格離幾枱都有點海鮮併盤,但怕食唔晒最後冇點,叫左一個盛肉併盤A,牛肉有2款,另外仲有黑毛豬肉 & 羊肉片,羊肉片入口唔會感覺到有騷味,呢個有點驚喜~ 口感比牛肉滑身,而併盤上所提供既2款牛肉當中,牛小排脂肪比例較多,
如果打邊爐用上麻辣火鍋果面,個人就覺得味道已經好夠唔使再沾醬食都已經好正! 而菜,芽菜等等我就比較中意放係比較清d既雞湯上,食到食材本身味道之餘仲可以有陣雞湯味 餐廳每枱都會送上鴨血小點,芽菜肥美脆身,口感好新鮮! 好中意佢呢度既鴨血,味道真係好有去左台灣食鴨升果種感覺 五色 火鍋小籠包 因為冇寫係咩口味,憑我自己同男朋友食落就食得出佢地係黑松露,南瓜,蟹粉,芝士 & 原味,第一次食火鍋係會放小籠包落去,4分鐘既時間就食得,咬落去入面仲會有肉汁溢出嫁!! 我自己食左4個口味,最中意係佢地既蟹粉味同黑松露味! 估唔到蟹粉味都幾香濃,有驚喜既味道~ 而黑松露口味都食得出嫁!! 呢2個都係我最中意既野食之一,估唔到打邊爐都可以食到 響鈴(半份) 新鮮自家製既響鈴,宜家好多店都會自己整,大家都有自己既風格,呢度大大條而且口感好實在,不過個人就比較中意食細條d,因為可以一口食落肚
最後當然要叫返個菜喇! 油麥菜半份都幾多,而且都幾新鮮同脆口,不過就真係建議大家唔用放落麻辣湯中,因為菜吸收左d湯同油令到份口幾辣。 同男朋友兩個都食到幾飽肚, 新店開張,8:30前離座 / 9:00後入座仲有七折優惠,所以好抵食!!! 不過唔知優惠做到幾時,最好大家去前打電話去問一問啊~
Other Info. :