2013-12-13
好多時我地覺得食物好味,都係同情意結有關,如媽媽煮既餸往往會覺得係世上最好味既。不過呢間粉麵檔,佢既好味唔單止係因為對佢有情意結,而係佢既墨丸真係堅好味呀!所講既係銅鑼灣渣甸街文輝。無錯,又係讀書嗰陣...(冇計啦!喺銅鑼灣番學,放學又唔願番屋企,喺銅鑼灣食野食到有感情係好易讓人理解的...)間中跟同學嚟開餐,好多時係補課後,話明墨魚丸大王,嚟親梗係會食墨丸啦!今日舊地重遊,心癮起便嚟文輝食紫菜墨丸河,落單後不久就端上,看似其貌不揚,實則寶物尋歸底,一碗墨丸河有5粒墨丸,有啲地方得四粒,如果雙拼仲得三粒咋!墨丸爽口彈牙,有墨魚粒,唔會腥,又冇加我至憎既馬蹄,食得出足料冇溝粉,紫菜冇碴,河粉份量適中,唔會一夾就斷。係個湯淡啲,應叫佢加腩汁呀!不過潮州辣椒油好味,可以幫淡味湯提味。所以話,雖然唔多唔少對銅鑼灣食肆係有點情兒結,但這裡既墨丸真係我食過既最好,冇呃你架!個個都點這個咁滯,或貪心啲點紫菜四寶河(都有墨丸)。總之,我始終認為墨丸,都係文輝既好!