2022-02-12
平時係附近做完野都會去觀塘 Cali-Mex Taqueria 露天茶座位置食個下午茶,最近疫情關係就叫咗晚餐外賣返屋企食,等我今次影啲靚相講下就算係屋企都可以好有feel好有口福咁食到墨西哥菜🥰🟡 TACOS 墨西哥夾餅每款墨西哥夾餅都有好多不同嘅食材配搭,包括生菜、蕃茄、洋蔥、芝士、火箭菜等,可以挑選一種肉餡作主要餡料,我就選擇咗以下六款:· SOFT FLOUR 薄餅 ($38 for 1)Achiote Chicken 胭脂樹紅籽雞選用馬雅紅醬去醃製,帶酸辣嘅味道為一絲絲嘅雞肉抹上一層吸引人食慾嘅橙紅色,令人食指大動!Chipotle Pulled Pork 燒烤味手撕豬肉手撕豬肉口感軟腍,再配上墨西哥辣椒醬去調味,充滿煙熏辣椒嘅香氣,同時微辣之中帶點甜Grilled Chicken 烤雞胸肉入面滿滿嘅雞胸肉粒烤得香口而完全無焦燶,加上sour cream發酵乳酸菌嘅酸乳味增添味道上嘅層次Aus Grass Fed Tenderloin 澳洲草食里脊肉 (+$20)豬里脊肉係與大排骨相連嘅嫩肉肉質特別柔軟嫩滑,草飼飽和脂肪較低較健康,肉味會相對更香甜· CRISPY CORN
🟡 TACOS 墨西哥夾餅
· SOFT FLOUR 薄餅 ($38 for 1)
Achiote Chicken 胭脂樹紅籽雞
Chipotle Pulled Pork 燒烤味手撕豬肉
Grilled Chicken 烤雞胸肉
· CRISPY CORN 脆餅 ($38 for 1)
Baja Grilled Fish 巴哈魚
巴哈魚係一種低卡路里嘅魚種通常配搭成墨西哥夾餅,輕輕香煎過嘅肉質較結實同時間保持鮮嫩多汁
Fisherman's Wharf Shrimp 漁人碼頭大蝦
大蝦超級爽口而且味道充滿鮮甜,經過微微煎香嘅蝦身帶有少少辛辣嘅味道,令味覺上多一份刺激
🟡 BURRITO 捲餅 $98
配上Grilled Chicken 烤雞胸肉、黑豆、墨西哥飯、生菜、蕃茄等嘅餡料,再配上GUACAMOLE (牛油果莎莎醬) 格外惹味,薄薄嘅墨西哥薄餅包住所有食材完全唔會乾身,新鮮蔬菜嘅水份加上醬汁、黃薑飯嘅辛香、烤雞嘅香口滋味,令口感與味道非常之豐富!
🟡 MEXICAN RICE 墨西哥飯 $48
另外,加咗一碗細墨西哥飯,墨西哥飯由黃薑粉同青豆香炒而成,配上兩款青紅墨西哥辣椒醬汁一齊食,香辣程度令人難以抗拒
🟡 CAESAR 凱撒沙律 $98
新鮮爽脆嘅羅馬生菜再加上墨西哥玉米片,口感雙重享受,再加上脆煎煙肉、巴哈魚、parmesan cheese,味道營養更多元,最後淋上caesar dressing帶出風味
🟡 NACHOS 玉米片 $148
墨西哥玉米片十分之脆口,蘸上牛油果莎莎醬,其中嘅牛油果蓉、香菜仲有青檸汁跟玉米片完美地配合,派對必備
🟡 CHURROS 甜炸油條 $48
鍾意食甜食嘅我就緊係會叫一份甜品啦,要做到churros外脆內軟中心位置呈網格狀一啲都唔容易,味道上甜而不油膩,再蘸上焦糖醬,絕對係甜品經典之選
🇲🇽墨西哥菜係香港比較niche,好欣賞Cali-Mex Taqueria所有菜式都選用香料與食材本身嘅味道作配搭,而且位置方便於觀塘商廈之中返工放工都可以外賣上office或者屋企食,服務員熱情親切英語對答傾下偈,每一次光臨都係愉快回憶!