2010-08-09
最近,我經過見到有新甜品:木槺布甸系列。有士多啤梨木槺布甸、 芝士木槺布甸及芒果木槺布甸!另外,有 Tiramisu 同係新出品。我先買個麵包打底,然後食木槺布甸做飯後甜品!粟米鮮奶包 ( 原價 $12,特價 $8 )有些粟米粒,包質鬆軟,又有粟米味!令我想起山崎麵包嘅粟米方包味道。粟米經過烘焗之後,不可是爽甜,反而變得有點煙韌!略有口感!芝士木槺布甸 ( $15 )之前係 Cup-cake,今次木槺布甸係新產品。賣相跟 Cup-cake 同樣吸引,芝士木槺布甸表面設計取自上次 Cup-cake ( 請見相片 ) 嘅元素,好似朱古力 Cup-cake 嘅朱古力片;今次採用白朱古力片。另有4粒忌廉粒蓋上咖啡粉作為裝飾;同上次個Tiramitsu Cup-cake 相似!不過,呢部份依然好餾!所以,我只係食咗4份1!白朱古力片,薄薄幾片,不足以令人覺得餾,甜嘅味道跟三角白朱古力有幾分相似,以白色朱古力與啡色咖啡粉配搭之下,使賣相錦上添花。精彩部分,係下面木槺布甸。呢度唔係用瑪利餅壓成木槺粉,而係用瑪利餅乾碎代替,濕濕腍腍,配合滑溜溜嘅淡忌廉布甸,擁有雙重口感!一食就愛上!士多啤梨木槺布甸
我先買個麵包打底,然後食木槺布甸做飯後甜品!
粟米鮮奶包 ( 原價 $12,特價 $8 )
芝士木槺布甸 ( $15 )
之前係 Cup-cake,今次木槺布甸係新產品。
士多啤梨木槺布甸 ( $15 )
以士多啤梨、藍莓、紅莓、兩條薄身白朱古力條作點綴!亦以忌廉及 Jelly 固定,配搭有心思!布甸面係士多啤梨蓉,酸酸甜甜,還食到士多啤梨籽;好醒胃!絕對唔會好似芝士味面頭嘅忌廉粒咁餾!布甸好香滑!士多啤梨木槺布甸如此好味!成為我最近嘅飯後甜品!