2019-05-25
@haagendazs_hong_kong ————————————————————————可能適合對象:#雪糕蛋糕甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️🍴:餐刀 ✔️/ 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 紙盒✔️🏷:✔️(有得即時寫名。若然預訂,可以寫到中文字16個或中英文字合計20個或英文字母20個,包括標點符號及空隔;最少 4 天前預訂)💬:講真,服務有種機械式。有欠親和力,真係冇任何情緒個種咁...Poor Impression🛒:全港 #cakeup_全港🔘:個裝(細,中,大)💰:細$399;中$509;大$609(信用卡可能有92折)————————————————————————性價比:低大大話話介紹蛋糕都介咗成年幾,雪糕蛋糕真係未出現過!今次介紹嘅雪糕蛋糕,品牌亦都係雪糕界嘅「表姐」Haagen Daz,究竟評價係點呢?簡單而言,其實整個蛋糕都係用返佢哋出過嘅雪糕味道而整成一個蛋糕,相信味道大家大致上都知係點,甜,奶味重!而賣相,一眼望埋去,唔算叫好靚,獨特性可以話欠奉(但我印象中,佢有一個摩天輪蛋糕,幾令人記得,遲吓有機會我都想試吓)。所以賣相不竟未叫做好加分,亦都難
可能適合對象:#雪糕蛋糕
甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️
🍴:餐刀 ✔️/ 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 紙盒✔️
🛒:全港 #cakeup_全港
🔘:個裝(細,中,大)
————————————————————————
性價比:低
簡單而言,其實整個蛋糕都係用返佢哋出過嘅雪糕味道而整成一個蛋糕,相信味道大家大致上都知係點,甜,奶味重!而賣相,一眼望埋去,唔算叫好靚,獨特性可以話欠奉(但我印象中,佢有一個摩天輪蛋糕,幾令人記得,遲吓有機會我都想試吓)。所以賣相不竟未叫做好加分,亦都難少少可以留到深刻印象的話,味道就好緊要。
味道方面,士多啤梨加士多啤梨味雪糕加士多啤梨夾心內餡,總之成個蛋糕都充滿住士多啤梨!先講面頭原粒嘅士多啤梨,好酸,又酸又凍,我都只係食到半粒,放棄,確實太酸。
而雪糕,實冇死嘅,係甜啫!點知,個內餡仲甜,甜上再加甜!我印象中,記得食個層內餡,有感覺係咬到砂糖咁,真係好甜,未能夠好喜愛𠵱個蛋糕。
而準備𠵱個Post嘅一刻,先發現原來𠵱個配搭係可以自由更改,都算叫有少少安慰(因為真係太士多啤梨啦)。𠵱款雪糕蛋糕係可以自己揀埋雪糕味道,但味道就有限制,只有比利時朱古力、抹茶、焦糖脆餅、芒果、朱古力、雲呢拿、曲奇、果仁、士多啤梨芝士蛋糕、藍莓,又或者芒果紅桑子可以揀。
Regrettably,原來若然改咗唔係士多啤梨味,就唔會提供到夾心內餡,即係齋得雪糕!是但啦,講真,若然有朋友好鍾意食雪糕,我又唔介意冇咗個內餡,因為我覺得冇內餡唔係損失,原因冇幫助到個蛋糕,仲有啲畫蛇添足感。若然淨要一隻味,咪當食雪糕咁食囉。咁係出面買一杯都要$30蚊,咁咪當買咗13杯雪糕一齊Share食囉。但我會唔會再揀𠵱個蛋糕買呢?Personally,我就覺得$399仲有好多選擇,咁所以性價比,只可以俾低。
結論,我有少少後悔買咗𠵱個蛋糕⋯感覺浪費咗個介紹好蛋糕嘅機會,較為普通,又唔太靚,又冇Gimmick,又太甜,相信唯一賣點真係只係因為佢係雪糕。
——————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相機食先 #雪糕蛋糕 #雪糕 #中環
士多啤梨雪糕蛋糕