2017-06-14
好久沒到過美林邨了,今天跟一位為食美美瑜珈老師約了朋友傾點事宜,之後想去某薄餅店食午餐,咁未到薄餅店之時, 見到三個冬菇亭的三間餐廳已全部結業,而搖身一變已見到三間不同餐廳進駐,一間賣日本料理、一間賣甜品、一間賣肉餅的,好似仍在裝修,不過見到間日本料理寫住試業中,誰不知為食美美已衝入餐廳話要幫襯,咁我唯有死跟.......一入餐廳見到十幾張埋牆卡位,餐廳正中間位置仍未有枱,反而見到好多櫈,地下仍然有裝修痕跡,相信仲未完工,原來我哋係第一枱客人,既然係咁,當然睇下餐牌有乜好食,見到有沙律、小食、串燒、爐端燒、炸物、天婦羅、鍋物、料理、麵、飯、湯、刺身、壽司、手卷、卷物、浜燒等,都好似有多嘢食嘢。見到壽司吧都好似幾似樣,所以先點了一些壽司.......頂頂肚,有劍魚腩($38/2件)、八爪魚($20/2件)、三文魚($28/2件)、北寄貝($28/2件)、油甘魚($38/2件),望落去okay啦,劍魚腩夠肥美、八爪魚同三文魚不過不失、北寄貝夠爽甜、油甘魚算甘香.....壽司飯飯粒做得不錯,希望可以keep到。再點了一客特級安格斯($188),單看賣相已很好,廚房已將安格斯牛扒切為條狀,見到
再點了一客特級安格斯($188),單看賣相已很好,廚房已將安格斯牛扒切為條狀,見到牛扒已知道是半生熟,牛扒外面燒得焦香,肥膏位置連肉一齊食,肉夠腍身外皮又夠香,不用點汁已經好食,連少食牛的美美瑜珈老師食完都讚。
令點了一串黑豚腩串燒($18),又係燒得好香,半肥瘦豚腩....肥油夾雜腩肉,好咬口又夠肥,不過鹹咗少少,送酒一流。
美美老師點了牛蒡騰漬($48),話唔係周圍有得食,牛蒡夠爽口,但又係鹹咗少少,可以做送酒小食。
整體水準算不錯,當然不能與正宗日本餐廳相比,壹唔壹級就未知,但價錢與食物質素都算成正比的,加油!