2015-05-16 1105 views
香港近期吹起沾麵熱潮蕃茄,櫻花蝦口味多得令人花多眼亂但為食而排長龍實在太痛苦了所以肥琪今次要介紹既就係位於黃埔食街民泰街的沾麵真中啦愛食沾麵之人一定有聽過中環的周月而真中就係佢既姊妹店唔洗排隊又有得食手打拉麵!!一個字:正!一上座就見到有圖片介紹食沾麵的步驟其實最重要係唔好一次放哂d麵入湯汁夾起想要的份量沾一沾湯汁就得了食完麵後叫職員係湯汁到加清雞湯,然後一飲而盡:-D沾麵份量有大300g,中200g同小100g選擇,所有份量都係一樣價錢所以肥琪當然係叫大份的啦麵條可選擇冷麵或熱麵,追求煙韌感的話冷麵會較對口味而眾多湯底中肥琪對壽喜燒甜甜的味道最有好感所以就選擇了一上菜,原來沾麵的麵條和烏冬一樣粗一向對拉麵熱情不大的我都被彈牙的麵條征服最感動的係壽喜燒湯真係超好味香濃牛肉味加上醬汁的甜美令我差一點未食完麵就飲晒湯XD食完之後加雞湯更加是鮮味和鲜味的配搭以不到$100的價錢同唔洗排隊就食到米芝蓮堆介的拉麵姊妹店味道,環境,服務的質素都偏高不管是朋友聚會,約會還是普通晚餐都係一個唔錯的選擇黃埔人和理工學生又有新選擇了~不過家姐點的真中沾麵肥琪就覺得味道一般有點怪但聽聞係熱愛的人覺得是十分美
香港近期吹起沾麵熱潮
蕃茄,櫻花蝦口味多得令人花多眼亂
但為食而排長龍實在太痛苦了
所以肥琪今次要介紹既就係位於黃埔食街民泰街的沾麵真中啦
愛食沾麵之人一定有聽過中環的周月
而真中就係佢既姊妹店
唔洗排隊又有得食手打拉麵!!一個字:正!

一上座就見到有圖片介紹食沾麵的步驟
其實最重要係唔好一次放哂d麵入湯汁
夾起想要的份量沾一沾湯汁就得了
食完麵後叫職員係湯汁到加清雞湯,然後一飲而盡:-D

所以肥琪當然係叫大份的啦
麵條可選擇冷麵或熱麵,
追求煙韌感的話冷麵會較對口味
而眾多湯底中肥琪對壽喜燒甜甜的味道最有好感所以就選擇了

一上菜,原來沾麵的麵條和烏冬一樣粗
一向對拉麵熱情不大的我都被彈牙的麵條征服
最感動的係壽喜燒湯真係超好味
香濃牛肉味加上醬汁的甜美
令我差一點未食完麵就飲晒湯XD
食完之後加雞湯更加是鮮味和鲜味的配搭

以不到$100的價錢同唔洗排隊就食到米芝蓮堆介的拉麵姊妹店
味道,環境,服務的質素都偏高
不管是朋友聚會,約會還是普通晚餐都係一個唔錯的選擇
黃埔人和理工學生又有新選擇了~

不過家姐點的真中沾麵肥琪就覺得味道一般有點怪
但聽聞係熱愛的人覺得是十分美味
抗拒的人點都無法接受,
所以都可以賭一下你到底係哪一種

重點:雞湯是可以係咁加的
但肥琪想加第二碗時用左講笑既語氣問可唔可以加多碗呀?
侍應姐姐用溫柔猶如睇孩子惡作劇的眼神對我微笑一下就走了
所以記得要飲多就要認真 XDDDD
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)