2016-06-01
夏日炎炎, 出街一陣已經熱到成身汗.特別出銅鑼灣呢種人煙稠密地方, 行完街後整個人好似虛脫咁, 需要搵個地方歇歇腳, 補充一下體力. 同朋友係Times square 附近行左一輪, 搵左最近的甜品店, 就來個韓冰消消暑.Nun Korea Dessert就在勿地臣街, Times square旁邊, 地點好易搵.不過店內環境唔算大, 如果撞正繁忙時段, 就有機會要等位啦.幸好我地是4點左右時間, 未需要等好耐就可以入座.餐牌上有各款韓冰、雪糕同韓式小食, 就連麵類都有.就算唔食甜品都仲有好多選擇這裡採用自助形式取餐, 下單時需要於收銀處點餐及先付款之後店員會提供一個電子牌, 如果食物完成了, 電子牌會自動震動,你只需要去收銀處取餐就可以整個流程又簡單又有條理先單點了一杯草莓特飲解解渴, 飲品由新鮮草莓果肉打蓉, 所以飲落會有粒粒的果肉.而味道不會太甜, 反而覺得有點微酸.韓式芝士蛋糕焦糖窩夫 HK$ 62這個窩夫份量好大, 足夠2人食. 而窩夫口感紮實, 外脆內軟, 加上 配有CREAM, 芝士蛋糕及雪糕,一冷一暖的感覺增加了窩夫層次感. 味道也中和了不會太甜.綠茶丸子韓式牛奶軟雪糕
特別出銅鑼灣呢種人煙稠密地方, 行完街後整個人好似虛脫咁, 需要搵個地方歇歇腳, 補充一下體力. 同朋友係Times square 附近行左一輪, 搵左最近的甜品店, 就來個韓冰消消暑. Nun Korea Dessert就在勿地臣街, Times square旁邊, 地點好易搵.
幸好我地是4點左右時間, 未需要等好耐就可以入座. 餐牌上有各款韓冰、雪糕同韓式小食, 就連麵類都有.
就算唔食甜品都仲有好多選擇 這裡採用自助形式取餐, 下單時需要於收銀處點餐及先付款
整個流程又簡單又有條理 先單點了一杯草莓特飲解解渴, 飲品由新鮮草莓果肉打蓉, 所以飲落會有粒粒的果肉.
而味道不會太甜, 反而覺得有點微酸. 韓式芝士蛋糕焦糖窩夫 HK$ 62
這個窩夫份量好大, 足夠2人食. 而窩夫口感紮實, 外脆內軟, 加上 配有CREAM, 芝士蛋糕及雪糕,一冷一暖的感覺增加了窩夫層次感. 味道也中和了不會太甜. 綠茶丸子韓式牛奶軟雪糕 HK$45
Order時以為整個都是綠茶味軟雪糕, 但原來是我搞錯了, 這個是牛奶軟雪糕外加綠茶粉, 不過賣相十分吸引,加上 味道也很不錯. 雪糕入口軟滑, 奶味很重, 但不會太甜.
綠茶味雖然不是很濃郁,但 配上口感煙韌的糯米糍及紅豆蓉一齊食, 還是不敗的組合. 韓式雪米糍粉天使雪奶 HK$68
來韓式甜品店就當然不可以錯過食韓冰啦!!
其實韓冰就跟綿綿冰口感差不多, 口感細緻, 介乎於刨冰與雪糕之間 草莓雪糕連同雪花冰一同進食, 會有2種口感同時出現
入口時雪花冰會即時於口腔內融化, 隨後質感厚實的草莓雪糕才會慢慢融.
食的時候配上新鮮草莓果肉, 酸酸甜甜的, 很透心涼!!