2016-09-19
某個星期六終於同到老公去食我地第一次既hightea喇,要好好將呢日紀錄落黎!其實平時真係好少會食hightea,因為我地食量驚人,真係怕食hightea會攝牙隙唔夠飽,不過呢度既食得飽之餘又幾好味啵。這間專食下午茶的Cafe就位於上環西港城附近的後巷內,完全估唔到小巷內會有這麼一間下午茶專門店,而且還不止一間呢!推門進內與外邊的地盤形成一個強烈對比,Cafe裡頭的周圍都放上了美艷動人的花裝飾,在我檯旁的架上也放了數個玻璃瓶玫瑰花,整個環境充滿著醉人雅緻的感覺,來光顧的客人可以說是清一色的女性在品嚐這裡精緻的下午茶。店子偶然還會有些花藝班上呢 (詳情請留意店子FB PAGE)跟著上面的5個簡單步驟便可以得到一個DIY小手作的機會,是一條很精緻的"幸福小水晶球頸鍊"呢!經親切的老闆娘介紹下便要了一份夏日夢之田園下午茶 $468/2位 (另加一)。這份下午茶還包括了兩杯飲品包括芒果西瓜冰和藍蝶花青檸梳打,加錢可轉咖啡或其他特飲。有著浪漫動人的紫色藍蝶花青檸梳打,顏色真係好靚!藍蝶花更具明目作用,飲落無明顯花香,係一杯充滿青檸味的消暑飲品;芒果和西瓜組合的沙冰,上層係芒果冰,下層係西瓜冰,飲
挪威煙三文魚忌廉芝士青瓜牛角包、大蝦配泰式醬、意大利巴馬火腿配青瓜串、香濃芝士通心粉角配他他醬。
朱古力忌廉香蕉杯、青檸雪葩、七彩繽紛水果杯、士多啤梨牛奶布甸、芒果藍莓忌廉甜撻、香蕉花生醬朱古力棉花糖。