2019-04-15
千年老友搵地方吹水聚聚,要有電視睇,要有好野食,要抵食,仲要有地方俾我地「BleiBahLa」吹水。老友推介落旺角「靚煲皇」,係旺角地鐵朗豪坊直踩就到,啱哂我呢啲路盲港島人。今餐老友聚聚,點左精算小菜俾我地可以齊飲酒作樂家鄉欖角一口骨秘製啫啫三蔥大魚頭煲腰果辣子格格肉唔係普通既肉品 ,風味無窮。呢個入口香脆同辣辣地,配清涼啤酒簡直一流。綿綿粟米羹配上彈牙花膠⋯ 爽口金湯珍菌浸四寶蔬,堅係夠鮮味,食完有種去膩感。最重要無腥味味!呢個好考師父功力又要做得靚又要好味道!有舊式粵功夫菜功力! 火焰霸王豬手煲豬手好嫩口多汁,「啖啖肉、小鮮肉」,大廚仲會出黎表演點火,好似酒店食飯咁,但價錢平好多干鍋洋蔥胡椒蝦從未試咁多脆蝦,連穀咬都得,口感爽脆,蔥爆惹味最後以一個鮮甜湯底,再配蝦滑結束 環境地方唔算大,但一應俱齊,有WiFi, 每張枱配有多個USB插頭,仲有兩陪大電視surround sound , 睇波一流!
今餐老友聚聚,點左精算小菜俾我地可以齊飲酒作樂
家鄉欖角一口骨
秘製啫啫三蔥大魚頭煲
腰果辣子格格肉
唔係普通既肉品 ,風味無窮。
呢個入口香脆同辣辣地,配清涼啤酒簡直一流。
綿綿粟米羹配上彈牙花膠⋯ 爽口
火焰霸王豬手煲
干鍋洋蔥胡椒蝦
從未試咁多脆蝦,連穀咬都得,口感爽脆,蔥爆惹味
最後以一個鮮甜湯底,再配蝦滑結束