2021-01-24 1901 views
要farewell朋友,所以特登揀咗呢一間名氣極高嘅下午茶Teaset 試吓,程序非常簡單,只要上網打餐廳名,咁入去揀外賣二人下午茶套餐,就得,承惠698。先講講佢嘅外貌,我覺得外賣盒十分高檔,有兩層,打橫開,一次過可以看晒所有食物。因疫情關係,先後試過幾間頂級酒店嘅外賣下午茶。有四季酒店嘅下午茶,grand Hyatt 及依間。先試一試佢嘅鬆餅,味道ok,就是果醬沒有太大特色,提供了士多啤梨味及橘子. 本人覺得四季酒店嘅鬆餅或半島的較好味,Cream cheese及玫瑰果醬勝一籌。鹹點:青瓜蟹肉卷,三文魚三文治,生牛肉黑松露三文治及青豆松露撻。這四款鹹點配搭高檔,味道也好好味,足料,各具特色。甜品:一打開盒子,看見有六件蛋糕,基本上佢喺餐廳蛋糕櫃,攞咗六件嘅蛋糕出嚟。如果每件$78咁計,依6件蛋糕都值$480!所以性價比十分之高。睇吓你係唔係好鍾意食甜點,基本上一人食一件都太飽啦,因為份量實在太大。當我哋食到第二第三件嘅時候,更好味嘅嘢都變得太甜好脷啦。我哋首先試咗佢嘅享負勝銘嘅千層蛋糕,老實講唔明白點解咁多人話好好味。我都係一個Millie feuille嘅愛好者,食盡唔同地方嘅千

甜品
我哋首先試咗佢嘅享負勝銘嘅千層蛋糕,老實講唔明白點解咁多人話好好味。我都係一個Millie feuille嘅愛好者,食盡唔同地方嘅千層蛋糕。我自己覺得好味嘅千層蛋糕,一定要鬆,脆,及個吉士要夠滑。話到好似有100唔知幾十幾層好巴閉,但老實而言,貼近吉士嘅部份皮是淋了,脆就脆,但不是鬆化的。用刀也不能把它切開一半。再講講佢嘅吉士,佢吉士是雲呢拿做的,偏硬,咬的時候會一粒吉士丟出來🥲我個人覺得是一般。想吃好味的千層酥皮蛋糕,我會推介天后的mimosa 或royal garden 的千層酥皮蛋糕。
我本人比較鍾意朱古力松露蛋糕, 75%嘅朱古力好濃郁,入邊有啲脆脆幾有層次感。
其餘嘅蛋糕普遍來講我覺得算偏甜,味道算不錯。

最後附送Twg 的茶包兩包。
小結:
鹹點比較出色高檔,而鬆餅及甜點部份質素一般,因甜點因為份量好多,所以建議三人食也可以。最後,因為名氣來打卡一次,也是一個不錯的選擇。
或者可以和朋友叫兩三件蛋糕一齊分享也不錯。
TakeAway