2016-12-14 4806 views
住大埔的朋友知我鍾意食Fish and Chips,知道舊墟直街開左一間小店後,便邀約我一試。店外遠處已經見到啤酒杯加魚的Logo,好得意。店內格調很Chill,牆上有款款推介。食炸魚的地方又點可以無啤酒呢?手工啤酒的Menu長長,隨意點了一款。甘甘的好refreshing。啤酒杯是特配的,又有魚仔Logo,頗具玩味。除左炸魚,仲有炸蝦等等,拼盤好有彈性,都係一百數鬆dd。炸魚一份有三件,大大件長長的。炸粉薄薄的,唔太厚唔痴牙。表面脆脆的唔油膩。薯角亦香脆,新鮮炸起。醬汁可以自選,而我最鍾意就係蜜糖芥末,甜甜地又有少少辣。炸魚皮同樣出色,香脆爽口。店員介紹左一款小食,叫「豆茸」。個人覺得味道有點古怪,但朋友就食得停唔到口。芝士扭紋粉係另一款驚喜食品。講都唔信,十分簡單的配搭,滿滿芝士鋪滿扭紋粉表面,焗到熱一熱,就係甘簡單。但效果又出奇地好食,我諗芝士同熱度都係key point。呢款簡單小食,全晚竟然比我地encore左兩次。靜靜的小酒吧,啤酒、炸魚、薯條,會另人忘記煩惱,享受當下。飲飽食醉,每人都係三百有找,或者這是新界舊區的獨有福氣?

店外遠處已經見到啤酒杯加魚的Logo,好得意。
店內格調很Chill,牆上有款款推介。
除左炸魚,仲有炸蝦等等,拼盤好有彈性,都係一百數鬆dd。
炸魚皮同樣出色,香脆爽口。

$250 (Dinner)
  • 炸魚