2020-12-31
疫情期間,晚市無得堂食,出街買啲快餐外賣, 有時食完又口渴又油膩 ,唔想喺屋企煮但係又想食到家的味道, 喺西九龍中心見到閨家開分店就啱曬。門口很顯眼寫著無味精茶餐廳,而菜單都係一啲簡單香港菜色, 決定買三盒外賣返屋企同屋企人食。點了炆豬手飯($49)、柱侯牛筋腩飯($53)和咖哩豬扒飯 ($51)。真心三款都好好食,食得出真係冇味精,吃得出食材本身的原汁原味。首先牛筋腩份量幾多,不單只有五六件軟腍的牛筋腩, 還有蘿蔔件,夠曬甜。另外炆豬手好香,啲豬手唔係得啲骨,而係真係有肉食,南乳汁又多又香又有花生,送飯好正。咖哩豬扒飯點了小辣, 所以唔會話好辣,咖哩味夠香又有椰香,豬扒亦都鬆化,不過件數有三件,當中有啲骨, 對比起牛筋腩飯,唔算多肉食。最正嘅係每個飯都跟冇味精老火湯, 當日應該係蟲草花百合豬展湯,不過味道比較似青紅蘿蔔豬展湯多啲,因為湯很有蘿蔔的甜味,飲曬一啲都唔覺得口渴,幾好。