2020-06-14 129 views
鼠鼠👶出世3個月喇,終於可以見下佢😊Park Circle都係第一次黎,估唔到呢個小小商場有超級市場,餐廳,便利店,非常齊全。呢間金記冰室係鼠鼠爸爸介紹,雖然叫冰室但餐廳裏面佈置並不是懷舊style,反而係帶有越南風嘅裝修感覺,配埋喺呢個悠閒嘅小社區,感覺好似渡假(冇得去旅行嘅自我慰藉mode😭)餐廳環境非常舒適,但受鼠鼠媽嘅指示我地今次係要外賣嘅😂下次先再黎慢慢享受。冰室主要有中式/西或set dinner,有焗飯同咖哩,另外見到d下午茶都好正,不過剛好過左下午茶時段。我地order生炸雞脾配薯條,咖喱吉列豬扒飯,蕃茄焗豬扒意粉,蕃茄焗雞脾飯同西冷牛扒。外賣都出得幾快,等左10分鐘都冇已經有得拎。黎張大合照先✌豬食嘅係焗豬扒意粉,豬扒好大塊又厚身,肉質夠腍又juicy,煎得岩岩好,再配埋新鮮蕃茄,酸酸的好開胃,裏面仲有配菜洋蔥、西芹條,味道似羅宋湯好鬼正🤤意粉軟硬適中,仲keep到食物溫度,💯🈵️老公食西冷牛扒,其實佢想食雜扒,係豬叫錯了😅不過牛扒都好好食丫,係咪🤭牛扒都係好大塊,八,九成熟到,雖然有d d 血水會好食d,不過都整到剛剛好,唔會過老而太鞋或太韌,保持到肉質幼嫩同埋本身肉

黎張大合照先✌

蕃茄焗豬扒意粉

老公食西冷牛扒,其實佢想食雜扒,係豬叫錯了😅不過牛扒都好好食丫,係咪🤭牛扒都係好大塊,八,九成熟到,雖然有d d 血水會好食d,不過都整到剛剛好,唔會過老而太鞋或太韌,保持到肉質幼嫩同埋本身肉汁嘅味道。此外,黑椒汁唔係淋上牛扒上,係分開的,唔錯喔~

西冷牛扒

咖喱吉列豬扒係鼠鼠媽的,我地試左一舊,脆卜卜嘅吉列外層包住鬆軟而有肉汁嘅豬扒。咖喱汁另上,份量夠,咖喱味非常香濃,味道唔太辣,色香味俱存!

咖喱吉列豬扒飯

鼠鼠爸爸的蕃茄焗雞脾飯

蕃茄焗雞脾飯

炸雞脾香噴噴,外脆肉嫰,肉汁多到流出黎,微微嘅醃料味,唔會太鹹,調味剛好。粗薯條灑上調味粉,雖然不能夠熱辣辣咁食,但仍然脆口而內裏唔乾身,食完一條又一條😋

生炸雞脾配薯條

鼠鼠爸爸話今次要我地食外賣真係唔好意思,不過豬就好滿意呢次嘅外賣,好好味👍下次再探鼠鼠的話就招呼我地堂食丫💕
蕃茄焗豬扒意粉
西冷牛扒