2021-08-01 375 views
上好友屋企聚會,佢預備左泰國菜外賣,仲話呢間好早要去買,今日佢中午1點去到,有啲菜式已經賣晒!因唔係我買,唔知正式名稱同價錢!木瓜絲沙律:醬汁及花生是另上嘅,可自行調節辣度(朋友話佢上次落晒一包醬太辣,今次我哋落左半包剛好)木瓜絲夠爽脆,有皮花生脆,簡單加車厘茄已很好味生菜肉碎包:生菜用膠袋另裝,每塊都新鮮爽脆(應該話無一塊是老的)肉碎是對味的,豬肉也不老,唯一是不夠辣燒雞扒、豬頸肉、雞肉串燒:朋友再用焗爐翻熱,雞肉串及雞扒醃得入味,不老,肉質厚而不老,沾花生醬好味,豬頸肉切得很薄,醃得鹹香入味!不過薄就咬口不夠咖哩雞:黃咖哩,朋友是配自家印度烤薄餅,沾咖哩來吃,對我來講咖哩不夠稠(不能說是浠)而味道不夠辣,我沒吃肉,吃了一塊薯仔,薯仔有心思切波浪紋,應該是增加沾醬嘅面積,而薯仔不夠稔,有種入味但煮得唔夠耐嘅感覺!是今晚最失色一款蝦肉米紙卷+札肉米紙卷:米紙皮煙韌,生菜爽脆,不過札肉味道不夠搶,有種沒有主角嘅感覺,反而蝦沾醬是稠的甜酸醬,但我們發覺沾海南雞橙紅色嘅汁更清爽口味更夾海南雞:呢度應該是一隻嘅份量,跟了三款醬汁,我只會沾甜醬油,雞肉放了一段時間都仲滑,好味椰汁榚:很厚很大隻,
木瓜絲沙律

米紙包

海南雞
海南雞醬汁
椰汁榚

椰汁榚:很厚很大隻,椰汁滑,西米也很滑,不會乾不會太甜,很好味
千層糕

班蘭千層糕+蝶荳花千層糕:彈牙不太甜,好味
椰汁肉鬆飯

肉鬆椰汁飯團:第一次食這種甜+鹹嘅泰國甜品,賣相是很可愛的,朋友都不知是什麼,只是放在甜品櫃內,外面是芒果糯米飯的飯,入面是肉鬆,食落有栥飯的感覺,驚喜地喜歡

食物全都不錯,只係有啲減辣左,對我嚟講欠咗啲辣味(要平衡大眾接受嘅口味)外賣嘅水平不錯(包裝+味道)

2021-07-30
TakeAway