2022-06-15
今日返天后拍嘢行過電氣度煩緊買咩嘢晚餐既時候,俾我發現呢間華姐清湯腩行前幾個舖位既新店「Bento-Yaki 丼当燒」最吸引到我眼球既係佢竟然係一間「外賣炭燒安格斯既便當」?其實一個人好少機會去食燒肉,因為份量難控制,又要特登一個人去堂食。呢個「便當燒」真心好玩喎!套餐分為三個級別,$88牛五花、$108下肩胛翼、$138牛小排,三款不同部位的美國安格斯牛肉,第一次梗係唔好咁進取,先試一個牛五花try try咩料子先,順帶一提,所有牛肉都係自己係凍櫃揀,要肥要瘦慢慢睇慢慢揀,另外配菜可選「韓式泡菜」或「海苔沙拉玉子燒」成個製作過程比想象中簡單,先用附送既火柴燒著易燃炭,只要燒到易燃炭發出啪啪聲就可以開始燒牛肉。易燃炭大概能夠維持到45分鐘左右。套餐裡面會有一包燒肉汁附送,用嚟點燒起咗既燒肉。味道方面前菜及「海苔沙拉玉子燒」都對版。比較開心既燒肉汁用咗類似「牛陣」果隻味道既肉汁,撈飯點燒肉都好惹味。比較窩心既係牛肉片的大少剛剛好是迷係炭爐細一點點,所以每件牛肉放上炭爐燒既時間都唔會無空氣對流,呢個可能係設計者的適心安排!讚!肉質方面都探用CAB安格斯牛,食材新鮮好食,不過始終個火唔會好大
肉質方面都探用CAB安格斯牛,食材新鮮好食,不過始終個火唔會好大,雖然而家慢燒都可以燒到牛肉既油脂,但如果你屋企有火槍再補一補,成件事會更昇附一級,不過成個體驗其實都唔錯。最初我會諗係卓頭嘢幫襯一次半次就算,但試完之後我會想間唔中買啲唔同既酒加呢個「便當燒」自私Chill下!
另外佢哋仲有即燒串燒小食可以加配,肚餓等唔到慢慢燒可以加一兩串食住燒!仲有佢哋自己泡製既冷泡茶下都可以試下
美國安格斯牛五花便當燒