2023-09-24 396 views
今日試咗一間韓國外賣店,佢哋嘅招牌菜牛肉拌飯、炒粉絲便當同煎餅組合,只係200蚊。我好鍾意食韓國嘢,所以好期待呢個外賣餐。首先講下韓式牛肉拌飯,佢嘅口味唔算太重,但又唔會太淡,剛剛好。牛肉好嫩好多汁,同埋佢哋用嘅蛋絲質量好好,有一種獨特嘅蛋香味,真係好出色。飯同牛肉拌埋一齊,食落好開胃,好滿足。然後係韓式炒粉絲,味道一般般,唔算太特別。最明顯嘅就係胡椒味好重,有啲人可能唔太鍾意。不過佢哋嘅特點係即叫即炒,所以炒粉絲都係熱辣辣嘅,食落好有口感,令人滿足。最後嚟講煎餅,呢個組合入面最貴。煎餅煎得香口,色澤金黃,好吸引人。不過有啲可惜嘅係韭菜炒得太耐,口感有啲硬,咬落去有啲困難。雖然有香味,但係有啲像嚼口香糖咁,有啲扣分。總括嚟講,呢間韓國外賣店嘅表現唔錯。牛肉拌飯口味剛剛好,加埋蛋絲更加豐富味道,真係好好食。炒粉絲雖然一般,但即叫即炒嘅熱辣辣口感好滿足。只係煎餅稍微有啲失望,韭菜炒得有啲太耐,希望佢哋可以改進。總體嚟講,我對呢次嘅食物體驗好滿意,值得一試。

TakeAway