2018-10-18
是日重陽節,當然要趁假期約朋友食飯,朋友想食泰國菜,於是就黎到呢度。餐廳位於登龍街,由地鐵站行過去只係需要幾分鐘,相當方便。除咗散叫外,餐廳仲做緊套餐可以任食串燒任飲啤酒,但由於我地想食多d唔同菜式,所以都係決定散叫。泰式酸辣鳳爪 :酸辣鳳爪一向係我最愛,貪佢酸酸辣辣開胃之外,唔駛吐骨亦食得方便。呢度嘅酸辣鳳爪夠入味,入口爽口,酸辣汁唔會太辣,兩個人一啖一件話咁快就清晒。明爐鮮蝦冬蔭公湯 :食泰國菜又點可以唔飲冬蔭公?由於我地都鍾意飲,見兩碗一人份同一煲差唔多價錢,就索性叫一煲可以飲得盡興d。冬蔭公上檯時用明爐座住,唔駛驚飲飲下會凍晒。冬蔭公材料十足,有大蝦、菇、車厘茄等等,另外亦有大量香料,入口酸酸辣辣,飲一碗真係唔夠喉。泰式濕炒海鮮河粉 :份量都算大碟,配料有蝦、魷魚、青口等等,河粉炒得唔會太碎,夾起黎相當方便,芡汁味道夠濃,但又唔會太鹹,唔錯。泰式明爐烏頭魚 :去親泰國菜餐廳,總會見到有人食呢款魚,每次都好想試,今日朋友話有興趣,當然二話不說就叫啦。由於係即叫即煮,所以等候需時,上檯時用明爐座住慢慢煮,等烏頭魚可以慢慢吸收湯汁。烏頭魚肉質嫩滑,吸收咗微酸嘅湯汁後非常惹味,配埋伴碟
餐廳位於登龍街,由地鐵站行過去只係需要幾分鐘,相當方便。
泰式酸辣鳳爪 :
明爐鮮蝦冬蔭公湯 :
泰式濕炒海鮮河粉 :
份量都算大碟,配料有蝦、魷魚、青口等等,河粉炒得唔會太碎,夾起黎相當方便,芡汁味道夠濃,但又唔會太鹹,唔錯。 泰式明爐烏頭魚 :
由於係即叫即煮,所以等候需時,上檯時用明爐座住慢慢煮,等烏頭魚可以慢慢吸收湯汁。烏頭魚肉質嫩滑,吸收咗微酸嘅湯汁後非常惹味,配埋伴碟嘅肉碎及椰菜,味道相當夾。而當魚煮得差唔多嘅時候,明爐嘅火就會熄,咁就唔駛怕魚會越煮越老啦。
埋單每人二百零蚊,食到好飽,都算唔錯。