2024-04-04
龍泉冰廳係銅鑼灣嘅多樣化港式茶餐廳,實惠嘅價錢提供豐盛嘅食物,餐點種類很多,所以最近我都嘗試吓呢度啲地道嘅港式美食。冰廳內以簡約木系設計,燈光明亮,簡潔舒服。菜單都好豐富,包括早餐、特式下午茶、中式、日式、韓式、焗飯、炒粉麵飯、小菜套餐等,選擇很多。瑞士汁雞髀拼雜果沙律 $50 呢個都抵讚,瑞士汁好入味,帶少少甜,雞肉嫩滑,加埋香甜嘅雜果沙律,好味道。黑松露炒蛋多士 $48 多士厚厚一片,烘到微暖,香軟有少少脆口,塗抹一大片牛油,再放上都好足料嘅炒蛋,炒蛋香滑濃郁,黑松露份量唔吝嗇之餘亦無搶過蛋香,整體食落香口而唔油膩,係我記憶中嘅味道。自選雙拼湯麵餐 $45 餸揀沙嗲牛肉同雪菜肉絲,今次試吓米線,條條爽滑,湯底帶少少辣好惹味。沙嗲牛肉都幾大片,醬料濃郁,雪菜又唔會太鹹,肉絲有質感,依兩款餸配米線好食。另一碗雙拼即食麵 $45,係煎蛋拼沙嗲牛肉,麵條唔會煮到過淋,牛肉都有濃濃沙嗲香,與煎蛋很配合。經典紅豆冰 (+$10) 點咗杯唔係紅豆冰,係茶餐廳經典飲品,椰汁味濃郁,與甜甜嘅紅豆混合一起,讚!另外揀左凍檸檬水,檸檬清香,冰涼解渴。
瑞士汁雞髀拼雜果沙律 $50
黑松露炒蛋多士 $48
自選雙拼湯麵餐 $45
經典紅豆冰 (+$10)
另外揀左凍檸檬水,檸檬清香,冰涼解渴。