2023-11-11 184 views
依家啲舖頭食物比較多元化,之前去過呢間知粥嘗樂,而家都唔係淨係食白粥油器咁簡單,而家仲有好多砂鍋粥,小炒及小菜。坐低叫咗叫砂鍋及弟粥,用上砂鍋嘅煮法,內臟嘅鮮甜味特別突出,成個粥入口又綿又滑,咁樣煮嘅內臟特別爽脆。之後就叫咗另一碗艇仔拼肉丸,呢度啲粥可以有三拼,我拼上皮蛋及肉丸,咁食粥都唔使咁悶,食嚟食去嗰幾味,艇仔粥除咗正常牛肉碎魷魚花生,仲用了仲有少少魚肚,所以食材比較矜貴,材料非常豐富。叫咗兩個小菜一個係鮮魷炒西蘭花,魷魚彈牙,西蘭花炒得爽脆清甜,上枱仲聞到好香鑊氣。魚香茄子煲,材料好豐富,用上蒜蓉乾蔥粒豆瓣醬,入口味道充滿鹹香,加上肉碎,一定要配上幾碗白飯。跟餐配埋凍檸茶,完全係粥粉麵店同茶餐廳嘅合體,一班人幫襯完全吾使擔心搵唔到自己想食嘅嘢!