2022-01-06
【中伏了👻龍蝦包+牛扒set】荃灣南豐紗廠新廠(左邊開棟)高層有幾間餐廳,由於有個開天窗既openarea,吸引左唔少有養寵物嘅人去果度餐廳食野。 今次分享呢間餐廳,係伏野伏野伏野!係正openarea隔離,可以比寵物入去既cafe@hkdine360 介紹左好多間好食既餐廳,每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post!______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作龍蝦包 (💝5/10) - 用竹炭芝麻包,menu話龍蝦下面有: 柚子醬、香蔥、露筍、蕃茄同蟹籽,但其實我唔覺有蟹籽,咁應該只係落咗好少- 芝麻包…外皮唔脆既,口感方面,佢外皮有少少硬, 應該烘過,但係淋曬啦🙃只係白麵包變黑麵包。係唔暖既,室溫。講真,你$138個包,得到既,係同街上普通麵包舖一樣🙃,你地自己諗啦- 到主角龍蝦…好細舊龍蝦肉,得一嚿,你想像
【食評篇👇👇👇】
🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓
✏10分 - rare heaven😇
✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作
龍蝦包 (💝5/10)
- 到主角龍蝦…好細舊龍蝦肉,得一嚿,你想像係半邊龍蝦既蝦尾size,重點係,凍既😱
- 再衰啲都重有,薯條配襯喺龍蝦包隔離,個碟好吉既感覺,重要係唔熱嘅
- 估唔到一個咁難食咁差嘅包,我都可以用咁多筆墨描述佢嘅detail😹
紐西蘭肉眼扒配時菜 (💝6/10)
- 這個係set,包茶,有蘑菇湯做前菜、肉眼扒做主菜、pancake做甜品
- 蘑菇湯係正常好飲既
- 肉眼扒有一半都好多肥膏😅,配菜多款式有質素,但都係果句,唔夠熱😣。成個碟野食介乎微溫至室溫中間oh nonono
再好笑係個甜品,一個大碟但個甜品丁si咁大粒, 底層有藍莓托底,再加上3層pancake,由大至細排列,
中間夾住朱古力雪糕,再有d士多啤梨topping,份量細到隔離嗰枱話慶幸自己冇叫到個set,不過係好味既
- 減分左於份量細😑,overall可以話呢個set女仔都唔飽,但索價$268,出面一定有味道好幾條街,份量足以飽肚嘅選擇😅
【環境篇👇👇👇】
- cafe枱setting
Overall
- 多謝大家睇完呢個伏到無朋友既食評,與其講呢間餐廳點差,不如講我比較surprise我竟然可以用咁多筆墨形容佢點差法😹
- 真係樣樣嘢都唔係好掂喎大佬
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:5/10
🌌環境:7/10
🙋🏻♂️服務:7/10
💰價錢:$406 (不設加一)
👍🏻推薦:5/10
@hkdine360 除左會介紹香港餐廳美食,仲會影埋餐廳環境(有片!!)。如果你重視
餐廳裝修格局✅➕環境氛圍✅
快 d follow @hkdine360 啦‼️