2009-07-21
記得多年前此舖係在時代側的;搬了過來我仍繼續幫襯;原因只有一個- 在銅鑼灣係冇第二間咁正宗的泰菜.今日6點幾和媽來到, 都係剛閞舖;店內冇人, 我們找個位坐下先.3人叫了個生蝦, 泰式燒側魚, 及雞肉生菜包;未食先飲啖冰水先~ 知道會幾辣~雞肉生菜包先上, 好香, 聞到d 酸味; 包一片生菜擺入口, 真的幾辣, 但完全唔油的, 好爽口但d 辣味係久久不散的, 仲越食越辣~ 正~同正宗泰菜一樣, 香料味重.一讚的係炒得唔油, 在底的生菜葉, 食到底睇睇 , 係冇油的!之後上的係生蝦, 有10隻倒;仲有炸左的蝦頭. 有d泰餐館係冇的, 但我真的好愛食個脆脆的辣辣的蝦頭~生蝦新鮮, 少許甜; 加上辣椒及蒜, 好香口, 炸蝦頭好脆又唔油, 我食了大半~側魚等左好耐; 但都值得的; 好好食, 魚新鮮, 啖啖肉加d 辣汁, 味有d似熱的潮式凍魚凍烏頭, 但點了辣汁後, 酸酸地, 味係完全唔同的!服務很好, 我標晒汗, 姐姐不停為我加冰水, 一讚.會再來的.見到泰皇的相, 及全體元工都講泰文, 信心大增呢~
搬了過來我仍繼續幫襯;
原因只有一個- 在銅鑼灣係冇第二間咁正宗的泰菜.
今日6點幾和媽來到, 都係剛閞舖;
店內冇人, 我們找個位坐下先.
3人叫了個生蝦, 泰式燒側魚, 及雞肉生菜包;
未食先飲啖冰水先~ 知道會幾辣~
但d 辣味係久久不散的, 仲越食越辣~ 正~
同正宗泰菜一樣, 香料味重.
之後上的係生蝦, 有10隻倒;
生蝦新鮮, 少許甜; 加上辣椒及蒜, 好香口,
炸蝦頭好脆又唔油, 我食了大半~
側魚等左好耐; 但都值得的; 好好食, 魚新鮮, 啖啖肉
服務很好, 我標晒汗, 姐姐不停為我加冰水, 一讚.
會再來的.
見到泰皇的相, 及全體元工都講泰文, 信心大增呢~