2017-09-03
又係blue monday時間,我約個泰國朋友去食泰國菜。門面門面有泰文字,一睇就知食泰國嘢。食物青咖哩豬青咖喱有泰國茄子,茄子食落去好爽口。青咖喱聞落去好有椰香味。個青咖哩真係要叫碗飯,因為青咖哩個汁唔太辣反而有少少甜;用嚟送飯就一流。豬肉切成片狀,食落去好淋好滑。大蝦冬陰功湯冬陰功湯有好香嘅香茅味,湯內有草菇、大蝦、豆角、芫茜、紅辣椒。飲落去有青檸味同香茅味。辣得嚟又幾過癮泰式炒椰菜苗呢款椰菜苗上放左面豉,椰菜苗唔係平時嘅椰菜苗。食落去爽口,無咸味反而有少少甜。炸魚餅食落去熱辣辣,魚餅又夠淋。一份有八件,有少少辣。聞落去有好香嘅檸檬葉味。魚餅用豆角、魚膠撈混然後再拎去炸。餐廳裝修牆身掛上充滿泰國特色嘅畫,令我好似去左泰國咁。甜品飯後仲有甜品,黑豆西米露。食落去有好強黑豆味飲品椰汁沙冰好香椰子味。餐牌原來食滿$300 加$1就多一款食物。好抵呀!但可惜我地唔食烏頭,如果唔係一定會叫嚟食。餐具餐具同出面餐廳與眾不同,有少少雲石紋:碗碟都很乾淨,無任何水跡。調味亦擺放得井井有條!餐廳擺放了紙巾,方便客人使用。調味料有四款,我朋友見到有辣粉佢就話,辣粉一定要搵嘢中碎佢。可見餐廳嘅誠意。
門面
門面有泰文字,一睇就知食泰國嘢。
食物
青咖哩豬
大蝦冬陰功湯
泰式炒椰菜苗
炸魚餅
餐廳裝修
牆身掛上充滿泰國特色嘅畫,令我好似去左泰國咁。
甜品
飯後仲有甜品,黑豆西米露。食落去有好強黑豆味
飲品
椰汁沙冰好香椰子味。
餐牌
餐具