2018-02-15
今日係情人節,因為宗教信仰今日要食齋。知道我鍾意食印度菜,所以男朋友就特登揀咗呢間米之蓮印度餐廳。呢間餐廳係米之蓮而且幾多好評,但係唔知係咪因為情人節港女普遍喜歡鋸扒,呢間餐廳出奇地少人。雖然特登訂咗位,但其實都幾多吉位。坐低諗都唔使諗直接睇素食咖喱,叫咗個香料胡椒餅($38),雜菜咖喱($72)同埋馬莎拉毛瓜($72)。薄餅就叫做黑松露naan同埋蒜蓉naan。香料胡椒餅比較鹹,不過以印度菜出名重口味來講,其實係夠地道嘅。以前喺印度食過,味道都係差唔多。放喺面頭嘅蕃茄青瓜同洋蔥夠新鮮,食落清新爽口。醬汁嘅質地夠厚,帶少少酸味,配埋脆卜卜嘅胡椒餅非常之夾。黑松露naan上碟時夠熱,好濃嘅黑松露香味,其實就咁食都夠味,配咖喱當然更正。至於蒜蓉味,唔知係咪因為食咗黑松露先,所以感覺冇咁香。不過一樣係外脆內軟熱辣辣。雜菜咖喱味道偏甜,印度咖喱來講算係唔辣。咖喱嘅面頭有放少少蔥,薄餅咖喱同埋蔥三樣嘢一齊擺落口,有唔同層次嘅口感。食完之後嗰種香仍然會喺個口久久不散。至於秋葵瑪沙拉都係出色之作。馬沙拉係一如以往嘅嘢未,但係同平時食開嘅唔同,呢一個加左切碎的薑粒,果種香係令個馬沙拉嘅層次提升咗。平時
至於秋葵瑪沙拉都係出色之作。馬沙拉係一如以往嘅嘢未,但係同平時食開嘅唔同,呢一個加左切碎的薑粒,果種香係令個馬沙拉嘅層次提升咗。平時食毛茄最怕就係食到佢嗰啲毛嘅口感,今次可能因為有咖喱包住嘅關係,就冇呢個感覺。面頭再加埋新鮮嘅蔥係非常之好食。
我哋兩個人埋單食咗$260。今次因為食齋嘅關係食唔到佢個set,但係其實佢個set係抵嘅,$302兩位,多好多小食之餘仲有嘢飲。而且啱啱見到OpenRice嘅優惠$199兩位,下次會再去試過!