人生要處理的事情那麼多,至少在吃東西時要拋開煩惱,好好享受當刻的味道和環境。在北角找到這個舒適的小角落,名字挺特別叫【小城鎮】。我也想搬到一個【小城鎮】裡去,無憂無慮地生活下去。北角地鐵站走過去大概行五六分鐘, 轉入內街就會見到一間裝修好有英倫式小城既門面,這時候你就到了!以火車做主題既餐廳入到去真係幾有美式風格,燈光格外暗之餘,用紅磚牆做牆身,而且掛滿各種裝飾品,美式得黎其實懷舊感十足!懷舊蒸汽火車、復古鐘,裝潢真係唔錯,投放了一些心思!感受到那種復古味道。配上70-80年代既歐美悠然音樂...更能營造出獨特氛圍。被安排坐低後望望餐牌,睇落都幾抵食唔太貴呢!二人餐包前菜、主菜、甜品都係400有找,雖然係吸引!但今日胃口比較好但又貪心,因為難得入到黎北角呢頭!想試多幾款想食既野食!所以 最後我地點了兩個主菜同一個pizza再加$18轉左餐!!其實兩個人黎講食量都算驚人吧!!!$18轉套餐可選沙拉/餐湯...得知是日餐湯紅湯即就係係雜菜湯,喜歡夠濃味又多料!朋友都係選擇紅湯,附送埋牛油多士,有一件微脆既蒜蓉多士伴碟都唔錯,沾下雜菜湯食都幾香而我既沙拉竟然係柚子沙拉...好開心呀!柚子做沙
在北角找到這個舒適的小角落,名字挺特別叫【小城鎮】

我也想搬到一個【小城鎮】裡去,無憂無慮地生活下去。

配上70-80年代既歐美悠然音樂...更能營造出獨特氛圍。

被安排坐低後望望餐牌,睇落都幾抵食唔太貴呢!
二人餐包前菜、主菜、甜品都係400有找,雖然係吸引!

其實兩個人黎講食量都算驚人吧!!!

$18轉套餐可選沙拉/餐湯...
得知是日餐湯紅湯即就係係雜菜湯,喜歡夠濃味又多料!

紅湯,附送埋牛油多士
而我既沙拉竟然係柚子沙拉...好開心呀!柚子做沙拉一定好好食!雖然份量唔多,但酸酸甜甜好開胃!

先上既主菜係香煎比目魚扒配香草忌廉汁
份量足足有三塊比目魚,比我想像中多一點!
但我好喜愛油分重的比目魚,因為不如其他魚類要精雕細琢,可以與什麼汁醬或配菜慢慢煮成一份菜餚也不失鮮嫩。

香煎比目魚扒配香草忌廉汁

西餐醬汁五花八門,今次呢個面頭配上蕃茄他他醬
本身喜歡蕃茄再加上他他醬,試過就咁食同加埋一齊食,個人認為配埋一起食會減低油膩感,而三塊比目魚都完全沒有骨,肉質細嫩,尤其魚扒部分,簡簡單單以牛油煎香就這樣比目魚好快咁食完三大塊了。

之後便是慢煮羊腿配薯蓉
先講個薯蓉,其實剛才比目魚都有配上薯蓉,但就沒有配上汁所以會比較乾身一點而這個相反有很多汁,當兩者混合一起味道剛好,完全令我一口接一口。
慢煮羊腿配薯蓉

而羊腿已煮到夠淋身,因為以低溫烹調,可能近期輕推崇「慢食煮意」,連烹調都要慢。這樣模式應該能令羊肉肉質更嫩滑,基本上用刀义就可把肉和骨分離,但不過食開羊架既我有小小覺得佢唔夠羊味重,唔夠鎖住羊肉鮮味。但汁既方面配合得剛好的!

最後便是黑松露香菇pizza
黑松露為『廚房的黑鑽石』,獨特的松露香氣、豐富的營養都讓養課大力推崇,走過來的時候已經釋放出濃郁的香氣
一上枱,就覺得係一個絕對大方既pizza!黑松露多到每一塊都佔左好多空間!令到成個pizza的黑松露味好出。
黑松露香菇pizza
不過又正正因為咁食到尾段成隻手都有油,原來係放耐左,黑松露油向下滲所致,所以最好快點食用!如果凍了一點 多汁香甜的Pizza也會變得不好吃啊!
黑松露香菇pizza
最後便是餐飲,點了蘋果汁和熱檸水,味道普普通通但都成為這餐畫上句號。

難怪一直有住北角既朋友推薦呢間【小城鎮】
因為說是平價高質西餐, 看來又真係有道理,晚飯時段人流不斷,坐無虛席,食物質素幾樣都穩定!待應們又努力去招呼每枱客人,真係勞心又勞力!

佈置上車輪造型的吊燈,火車售票處造型的收銀位...呢啲擺設都係【小城鎮】深受歡迎的其中一個原因之一呢!
Type of Meal
Dinner